Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pensia în Moldova, ca un joc la ruletă

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Accesați arhiva multimediaПенсионер, монеты
Пенсионер, монеты - Sputnik Moldova
Abonare
Demograful Valeriu Sainsus a menționat într-un comentariu pentru Sputnik că, în situația în care durata vieții bărbaților în Moldova este de 66 – 67 de ani, vârsta de pensionare a acestora a fost majorată până la 65 de ani. Iar acest lucru ne pune deja în gardă.

CHIȘINĂU, 6 dec — Sputnik, Daria Cernega.  Reforma pensiilor în Moldova se realizează pe dibuite, deoarece până în prezent nu au fost făcute publice datele recensământului din 2014 al populației, a declarat pentru agenția Sputnik demograful Valeriu Sainsus.

Пенсионер pensionar bătrâni bătrân - Sputnik Moldova
Societate
Bărbaţii vor munci mai mult. Stagiul de cotizare pentru pensie s-a majorat

Anterior, Guvernul a aprobat reforma sistemului de pensii, la doar câteva zile după ce modificările operate în legislație au fost supuse dezbaterilor publice. Astfel, vârsta de pensionare în Moldova se va majora pentru femei cu cinci ani, iar pentru bărbați cu trei ani. Cu alte cuvinte, cetățenii moldoveni vor pleca la pensie la vârsta de 62 și, respectiv, de 65 de ani.

„Aici apare întrebarea: cum este calculată durata medie de viață, de vreme ce datele cele mai veridice pentru asta le oferă de recensământul?", a constatat specialistul.

Demograful este pus în gardă și de faptul că, în situația în care durata vieții bărbaților în Moldova este de 66 – 67 de ani, vârsta de pensionare a acestora a fost majorată până la 65 de ani.

„Există o astfel de noțiune ca durata medie de viață după vârsta de pensionare. Țara și sistemul trebuie să aibă în vedere că cetățeanul, după ce s-a pensionat, ar trebui să-și primească pensia cel puțin 10 — 12 ani. În cazul nostru, acest lucru este exclus pentru bărbați", a menționat Sainsus.

Potrivit specialistului, deocamdată nu este clar până la capăt cu cât se va majora pensia după realizarea reformei și a menționat că, potrivit standardelor UE, pensia de vârstă trebuie să constituie 40% din salariul mediu pe țară. Sau să fie egal cu coșul minim de consum calculat pentru fiecare cetățean care a împlinit vârsta de pensionare.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0