Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Magistraţii au decis ce va face în continuare avocatul Valerian Mânzat

© Facebook / Valerian MânzatValerian Mânzat
Valerian Mânzat - Sputnik Moldova
Abonare
Avocatul Valerian Mânzat, care este cercetat penal pentru escrocherie, va sta după gratii în următoarele 30 de zile, la penitenciarul nr.13.

CHIŞINĂU, 4 feb — Sputnik. Judecătoria Buiucani a dat curs cererii procurorilor şi a emis mandat de arest pe numele controversatului avocat Valerian Mânzat. Decizia a fost luată de judecătorul Ghenadie Pavliuc. Mânzat va sta după gratii la penitenciarul nr.13 din Chişinău.

Potrivit procurorului Mariana Botezatu, avocatul riscă 15 ani de puşcărie.

Valerian Mânzat a declarat că va contesta decizia instanţei.

Mânzat le-a spus jurnaliştilor adunaţi la Judecătoria Buiucani că Uniunea Avocaţilor ar trebui să se revolte pentru că în caz contrar toţi ar putea să se trezească cu dosare penale.

Mânzat afirmă că el nu poate fi învinuit de escrocherie, pentru că este vorba de onorariul pe care l-a primit pentru serviciile acordate în calitate de avocat, pentru care are contract şi a eliberat bon fiscal, confirmând că serviciile sale au costat 20 de mii de euro.

Procurorul Mariana Botezatu a precizat însă că nu există contractul invocate de Mânzat şi nici bon de plată.

Avocatul Valerian Mânzat a fost reţinut joi, 2 februarie, în cadrul unui dosar de escrocherie, fiind bănuit că ar fi estorcat de la o femeie, prin înşelăciune şi abuz de încredere, 20 de mii de euro pentru a-i soluţiona o problemă legată de urgentarea transferării soţului acesteia dintr-un penitenciar din Federaţia Rusă în unul din Republica Moldova.

Valerian Mînzat - Sputnik Moldova
Societate
A fost reținut avocatul Valerian Mânzat, alias „Liubcic”, cu 20000 de euro

În realitate, judecătoria Buiucani din capitală admisese deja transferul persoanei condamnate în Federaţia Rusă, iar Ministerul Justiţiei, împreună cu instituţiile competente din Rusia, urmau să înceapă procedura de transfer. Potrivit încheierii instanţei de judecată, condamnatul urma să-şi continue ispăşirea pedepsei într-o închisoare din ţară.

Centrul Naţional Anticorupţie a precizat anterior că soţia condamnatului i-ar fi cerut sfatul avocatului privind posibilitatea urgentării procedurii de transfer. Chiar dacă nu avea această competenţă, avocatul i-ar fi promis clientei că poate să grăbească transferul şi i-a promis că, timp de o lună şi jumătate, soţul acesteia va fi în Republica Moldova.

Pentru serviciile sale, acesta a pretins 20 de mii de euro pe care trebuia să-i primească în două tranşe: 10 mii de euro în avans şi 10 mii de euro după ce condamnatul va ajunge în Republica Moldova. În pofida înţelegerii iniţiale, avocatul a obligat femeia să-i dea toţi banii, spunându-i că deja a soluţionat problema, iar soţul ei urmează să ajungă la Chişinău.

Avocatul Valerian Mânzat a devenit cunoscut în special pentru etalarea extravagantă a luxului în care trăiește.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0