Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vremea frumoasă nu ține mult: vezi când revin gerul și ninsorile

© Sputnik / Yana ZaharovaЗима
Зима - Sputnik Moldova
Abonare
Meteorologii moldoveni ne avertizează: în zile de odihnă în țară va fi ca o adevărată primăvară, însă începând cu săptămâna viitoare revin gerul și ninsorile

CHIȘINĂU, 3 feb — Sputnik. Primăvara nu se grăbește să vină în Moldova. După câteva zile mai calde, în țară vor reveni gerurul și ninsorile, a comunicat pentru Sputnik meteorologul șef al Serviciului Hidrometeorologic de Stat din Moldova, Svetlana Șahova.

Pentru sfârșitul acestei săptămâni meteorologii au promis vreme caldă. Vineri temperatura medie a aerului este de +5 grade Celsius.

„La noapte se vor înregistra în jur de 0 grade, iar în cursul zilei de sâmbătă se așteaptă +3…+8 grade Celsius. Adică, destul de cald. Vor cădea precipitații neînsemnate sub formă de ploaie ușoară sau lapoviță", a spus Șahova.

Косуля в лесу - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cu ce sunt hrănite iarna animalele sălbatice din rezervațiile naturale

Potrivit acesteia, vremea caldă se datorează deplasării a unei mase de aer relativ cald dinspre Oceanul Atlantic.

„Aceste condiții se vor menține până la începutul săptămânii viitoare. O scădere a temperaturii se va înregistra începând cu ziua de marți și este legată de trecerea unui ciclon sudic ce va trecere trece prin apropierea Moldovei, atingând Țările Balcanice, bazinul Mării Negre și se va deplasa mai departe spre Est", a menționat specialistul.

Șahova a explicat că, pe de o parte, ciclonul va influența asupra regimului precipitațiilor în zona noastră, iar pe de altă parte, va provoca deplasarea unui anticiclon rece din direcția Nord.

„Astfel, cu forțe comune, ciclonul sudic împreună cu anticiclonul, vor atrage dinspre Europa de Est spre partea centrală a continentului, inclusiv în țara noastră, un curent de aer relativ rece. De aceea, de marțea viitoare, temperatura aerului va începe treptat să scadă", a specificat interlocutoarea.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0