Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cu ce sunt hrănite iarna animalele sălbatice din rezervațiile naturale

© Sputnik / Владимир Астапкович / Accesați arhiva multimediaКосуля в лесу
Косуля в лесу - Sputnik Moldova
Abonare
În perioada rece a anului animalele sălbatice au nevoie de ajutorul omului. Cum sunt hrănite cele din rezervațiile naturale?

CHIȘINĂU, 30 ian — Sputnik. În perioada rece a anului animalele săbatice din pădure au nevoie de ajutorul omului, a declarat pentru Sputnik Moldova silvicultorul-șef al  rezervației „Plaiul Fagului", Aton Gălușcă.

Rezervația naturală de la Țîpova - Sputnik Moldova
Șapte minuni ale lumii din Moldova. Rezervația naturală de la Țîpova

Potrivit acestuia, iarna animalele se adună în grupuri mici, fapt ce le permite silvicultorilor să determine locurile unde să le plaseze hrana. Pe mici suprafețe special amenajate silvicultorii aduc fân, porumb, lucernă. Pentru unele vietăți ale pădurii este pregătit siloz care are un miros specific pe care animalele îl simt de departe. Gălușcă a menționat că adausul de hrană oferit de om contribuie la fortificarea imunității animalelor.

„Nu putem spune că în perioada în care le furnizăm hrană animalele se deprind cu noi. Orice om este perceput de ele ca un pericol", a menționat silvicultorul-șef al Plaiului Fagului".

Troacele sunt umplute cu hrană o dată la trei zile.

Река Сена, Париж. - Sputnik Moldova
INUNDAŢII: stare de catastrofă naturală aproape pe întreaga Planetă. Ce urmează

În locuri speciale sunt amenajate saline — acolo se pun drobi de sare, aceasta fiind necesară pentru completarea rezervelor de substanțe minerale în timpul iernii. În locurile cu hrană special amenajate vin mai ales cerbii, căprioarele și mistreții. Angajații rezervației bat la propriu cărările spre locurile de alimentare suplimentară.

„Căprioarele sunt foarte sensibile, iar atunci când pe suprafața zăpezii se formează o pojghiță de gheață ele se pot răni. De aceea trasăm căi de acces (pârtii) pentru ele, deplasându-ne de la o troacă la alta cu un mijloc de transport", a spus Gălușcă.

Potrivit acestuia, pregătirea hranei pentru iarnă începe încă din vară. Rezervația are în gestiune în jur de o sută de hectare de teren pe care sunt crescute culturile destinate hrănii animalelor.

Rezervația „Plaiul Fagului" a fost înființată în anul 1992 pornind de la o gospodărie vânătorească. Aici își au habitatul 142 exemplare de cerbi roșii, 30 de exemplare de cerbi pestriți, peste 200 de căprioare și peste 70 de mistreți. Afară de aceasta, în rezervație mai trăiesc bursuci, vulpi și un număr nu prea mare de lupi.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0