Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Lucrurile se precipită la București: va ceda oare Guvernul Grindeanu

© REUTERS / Inquam Photos / Octav GaneaProteste la București
Proteste la București - Sputnik Moldova
Abonare
Protestele de amploare au continuat în România. În seara zilei de joi, în țară au manifestat aproximativ 200 de mii de persoane

CHIȘINĂU, 3 feb — Sputnik. La București, oamenii au venit iarăși în Piața Victoriei pentru a protesta împotriva modificărilor la Codul Penal adoptate de Guvern prin ordonanță de urgență. Potrivit estimărilor, la manifestația de joi din capitala României au participat în jur de 80 de mii de oameni.

Proteste au avut loc de asemenea în mai multe orașe ale țării: Iași, Bacău, Galați, Sibiu, Cluj-Napoca, Timișoara ș.a. Peste tot, manifestanții au scandat "Hoții!" și "Demisia!".

Violențe la București - Sputnik Moldova
Jurnalist român: Ne paște un război civil - Iohannis este principalul vinovat

Anterior, prim-ministrul României, Sorin Grindeanu, a declarat că nu va abroga ordonanța de urgență care a provocat nemulțumirea cetățenilor, în contextul în care președintele Klaus Iohannis i-a solicitat acest lucru într-o scrisoare.

Pe de altă parte, procurorul general Augustin Lazăr a declarat vineri că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) va ataca în instanță ordonanța de urgență privind modificarea Codului penal și Codului de procedură penală.

În contextul manifestațiilor de amploare care au continuat a treia zi consecutiv, tot mai multe voci au sugerat că Partidul Social Democrat, care a câștigat în mod legitim alegerile parlamentare, ar trebui să organizeze o contra-manifestaţie la protestele din Piaţa Victoriei.

La ce poate duce căutarea de dușmani>>>

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că nu va fi o astfel de contra-manifestație, însă social-democrații vor aduna semnături pentru a demonstra că sunt sprijiniți de popor.

Astfel, a fost lansată petiţia online "Susţinem Guvernul Grindeanu" prin intermediul căreia să fie colectate aceste semnatari.

"PSD a câștigat alegerile într-un mod corect, cu un vot masiv. În această lună de guvernare, Executivul a exercitat puterea în mod legitim, în spiritul și litera Constituției", se spune în petiție.

Potrivit modificărilor operate la codul penal statul ar putea amnistia persoanele care au peste 60 de ani, femeile însărcinate, deținuții care au copii mici, indiferent de faptele incriminate.

Totodată, șansa de a ieși la libertate o au cei care au fost condamnați până la 5 ani de închisoare, cu excepția celor cercetați penal pentru agresiune sexuală.

Unii consideră însă că prin aceste ordonanțe ar putea fi eliberați mai mulți politicieni corupți, dar și unii criminali periculoși.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0