Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Tarnovski a fost descalificat pe o perioadă de patru ani

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Accesați arhiva multimediaМолдавский каноист Сергей Тарновский
Молдавский каноист Сергей Тарновский - Sputnik Moldova
Abonare
Unicul medaliat moldovean la Jocurile Olimpice da la Rio de Janeiro, canotierul Serghei Tarnovski, a fost descalificat pe o perioadă de patru ani și obligat să restituie medalia. Sportivul va contesta această decizie la CAS.

CHIȘINĂU, 2 feb — Sputnik. Federația Internațională de Caiac-Canoe l-a descalificat pe o perioadă de patru ani pe canotierul Serghei Tarnovski care a cucerit medalia de bronz la Olimpiada de la Rio de Janeiro, a comunicat joi Comitetul Național Olimpic și Sportiv (CNOS) al țării.

Молдавский каноист Сергей Тарновский - Sputnik Moldova
Sport
Ce se va întâmpla cu medalia canotorului Serghei Tarnovschi

„Comisia FIC a ignorat argumentele de apărare prezentate de sportivul Serghei Tarnovschi și avocatul său în cadrul ședinței care a avut loc în data de 24 noiembrie 2016, la Baku, Azerbaidjan. Conform deciziei, sportivului Serghei Tarnovski îi sunt impuse următoarele sancțiuni: A. În conformitate cu Regulile Anti-Doping ale FIC, articolul 10.2.1, perioada de ineligibilitate a sportivului este de patru ani. B. Descalificarea rezultatelor obținute din data în care a fost colectată proba pozitivă (08 iulie 2016)."

Federația Internațională de Caiac-Canoe (FIC) a difuzat pe 18 august 2016 un comunicat de presă în care anunța excluderea lui Tarnovski în baza rezultatului pozitiv la testul făcut înainte de competiție. Departamentul a adăugat că Serghei Tarnovski nu va putea participa la competițiile dublu canoe împreună cu fratele său Oleg. Până la acel moment, Serghei Tarnovski reușise să câștige medalia de bronz la distanța de 100 metri canoe simplu.

Astfel, după anunțarea verdictului FIC, medalia lui Tarnovschi trebuia să treacă la sportivul rus Ilia Ștokalov, care sosise al patrulea la finiș.

Joi, Federația Națională de Caiac-Canoe a comunicat că Tarnovschi și avocatul său Paul Green au hotărât să apeleze la Curtea Supremă de Arbitraj Sportiv (CAS) pentru a contesta decizia FIC în termenii legali stabiliți.

Сергей Тарновский (Молдавия) - Sputnik Moldova
Sport
Ce substanţă a fost depistată în analiza canotorului Serghei Tarnovschi

Federația Națională de Caiac-Canoe a menționat că avocatul Paul Green a specificat că „sportivul Tarnovski va ataca imediat decizia FIC de a fi sancționat pe o perioadă de 4 ani și de a i se retrage medalia olimpică de bronz. El are argumente pertinente și probe sustenabile pentru a avea câștig de cauză, deoarece decizia FIC nu se încadrează în parametrii legali stabiliți de CAS pentru așa gen de abateri".

Comitetul Național Olimpic și Sportiv din Moldova a adăugat că „sportivul Tarnovski conștientizează că a consumat neintenționat o substanță interzisă dintr-un supliment contaminat și că trebuie să fie sancționat respectiv".

Totodată, CNOS a precizat că „Codul Mondial Anti-Doping cere în asemenea situație ca sancțiunea să fie corelată cu cazurile altor sportivi care au comis același grad de vinovăție. Astfel, sancțiunea corectă ar trebui să implice o pedeapsă de câteva luni, dar nici într-un caz de patru ani. În asemenea context, sportivul trebuie să păstreze și medalia olimpică. Sportivul Tarnovschi își exprimă certitudinea că CAS va aplica corespunzător legea în cazul său și că va fi sancționat corect".

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0