Участники соревнований по академической гребле во время заезда на XXV Летних Олимпийских играх в Барселоне  - Sputnik Moldova
Sport
Aflați despre cele mai importante evenimente sportive din țară și din lume

Ce se va întâmpla cu medalia canotorului Serghei Tarnovschi

© Sputnik / Nicolae BuceațchiМолдавский каноист Сергей Тарновский
Молдавский каноист Сергей Тарновский - Sputnik Moldova
Abonare
Până la definitivarea procedurilor juridice legate de cazul de dopaj în care este implicat sportivul moldovean, rezultatele finalei olimpice la canotaj masculin, 1000 de metri, nu vor fi revăzute, iar medalia nu va fi retrasă

CHIŞINĂU, 21 aug — Sputnik. Sportivul nu a fost admis la cursa de calificare la proba de canoe dublu, 1000 metri, unde reprezentanţii Moldovei aveau şanse reale la medalie, după ce FIC a anunţat că în analizele acestuia au fost depistate substanţe interzise.

Medalia de bronz, cucerită de Tarnovschi în proba de canoe sprint pe distanţa de 1000 de metri, nu i-a fost retrasă deocamdată.

Сергей Тарновский (Молдавия) - Sputnik Moldova
Sport
Ce substanţă a fost depistată în analiza canotorului Serghei Tarnovschi

Potrivit medicului delegației olimpice a Republicii Moldova, Alexandr Buza, au fost propuse două modalităţi de soluţionare a situaţiei, ambele fiind acceptate de Federaţia Internaţională.

Prima ar fi ca medalia să fie depozitată la ICF și şi să nu fie transmisă unei alte delegații (în cazul confirmării suspiciunii de dopaj, medalia i-ar reveni sportivului rus Ilia Ştocalov, clasat pe locul patru).

O altă variantă este ca medalia să fie păstrată de sportiv, urmând procedura de control a probei B.

„Procedura poate dura de la o lună până la două luni", a precizat medicul, după cum informează site-ul Comitetului Olimpic Naţional.

Potrivit unui act oficial, datat cu 19 august, analiza de urină preluată pe data 8 iulie 2016 indică prezenţa substanței GHRP-2, Growth Hormone Relising Peptide — 2. În baza acestui document, Tarnovschi nu a fost admis la startul competiției la proba de canoe dublu, 1000m.

Nici Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv (CNOS), nici FN nu au primit până la această oră rezultatul oficial cu indicarea concentrației substanței date în urina sportivului, astfel că o apreciere obiectivă și imparțială a acestui rezultat nu este posibilă. În asemenea situație nu este exclusă o eventuală greșeală de laborator, se arată într-un comunicat CNOS.

Totodată, Comitetul olimpic atenţionează că în decizia de suspendare provizorie a sportivului există un șir de neconformități și abateri procedurale, care ridică suspiciuni și o serie de întrebări.

Fluxul de știri
0