Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Liberalii fac public numele celui care a făcut din Moldova cea mai coruptă țară

© Sputnik / Мирослав РотарьЮрий Киринчук
Юрий Киринчук - Sputnik Moldova
Abonare
Membrul Partidului Liberal din Moldova Iurie Chirinciuc a explicat de ce Moldova se află pe unul dintre cele mai înalte locuri la capitolul corupției și cine este vinovat de aceasta

CHIȘINĂU, 25 ian – Sputnik. Liberalul Iurie Chirinciuc, ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, susține că cetățenii Republicii Moldova sunt vinovați de faptul că Moldova este una dintre cele mai corupte țări din lume. 

Republica Moldova se situează pe locul 123 din 176 în clasamentul indicelui percepției corupției (IPC) publicat, miercuri, de organizația Transparency Internaţional. Potrivit studiului, în 2016, nicio țară nu înregistrează un scor perfect la indicele percepției corupției.

”Toți cetățenii Republicii Moldova spun că trebuie să luptăm cu corupția. Dacă facem un alt studiu și îi întrebăm dacă sunt gata să ofere bani pentru a rezolva problemele pe care le au, veți vedea că toți sunt gata să dea bani pentru a-și rezolva problemele”, a declarat Chirinciuc.

Liberalul afirmă că lupta cu corupția este o luptă comună, iar fiecare cetățean ”trebuie să-și facă treaba și să nu creeze condiții pentru a da mită”.

Михай Гимпу, ЛП - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Fruntașii PL au dirijat schema produselor alterate pentru copiii din Chișinău

”Dacă acei care dau bani vor spune că de azi înainte nu vor mai da mită, atunci va fi mult mai ușor de luptat și cu această corupție”, a notat liberalul.

IPC este un indice agregat care reflectă nivelul perceperii corupţiei în diferite ţări ale lumii. Indicele este calculat la o scară de la 0 până la 100, unde 0 semnifică corupţie totală, iar 100 – lipsă totală de corupţie.

În Moldova, IPC a înregistrat anul trecut un scor de 30, față de 33 în anul precedent și 35 – în 2014 și 2013. Moldova se află pe aceeași poziție cu Azerbaidjan, Djobouti, Honduras, Laos, Mexico, Paraguay și Sierra Leone.

Înaintea noastă, la IPC, sunt Malawi, Ecuador, Republica Dominicană, Togo și Tanzania. După Moldova, în clasament se situează Iran, Kazahstan, Nepal, Rusia.

În top cinci țări ”curate de corupție” sunt Danemarca, Noua Zeelandă, Finlanda, Suedia și Elveția. La coada clasamentului se află Yemen, Siria, Korea de Nord, Sudanul de Sud și Somalia.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0