Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Peste 6 mii de moldoveni mor anual din cauza cancerului

© Sputnik / Andrey Stenin / Accesați arhiva multimediaСкорая помощь
Скорая помощь - Sputnik Moldova
Abonare
La 4 februarie se va desfăşura Ziua Mondială de prevenire a cancerului, cu genericul “Noi putem. Eu pot”.

CHIȘINĂU, 2 feb – Sputnik. În Republica Moldova, conform datelor statistice, circa 48 de mii de persoane trăiesc cu diagnosticul de cancer, iar peste 6 mii de bolnavi decedează anual. Cancerul constituie cea de-a doua cauză principală a mortalităţii, după maladiile cardiovasculare.

Deşi incidenţa prin cancer în Moldova este la un nivel mai jos decât media europeană, numărul cazurilor noi înregistrate sunt în creştere continuă. Doar în ultimii 10 ani, incidenţa prin cancer a crescut de la 193 de cazuri noi la 100 mii populaţie în 2005, la 266 – în anul 2015.

Капельница - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Chişinău, Bălţi şi Orhei – regiunile cele mai afectate de cancer

După incidenţă, în 2015 a fost pe primul loc cancerul glandei mamare, urmat de cancerul de piele, hemoblastoze și cancerul de col uterin.

La 4 februarie se va desfăşura Ziua Mondială de prevenire a cancerului, cu genericul “Noi putem. Eu pot”. În prezent, circa 8,2 milioane de oameni decedează anual în lume din cauza cancerului, dintre aceştia – 4 milioane decedează prematur cu vârste între 30 şi 69 de ani. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, se estimează o creştere a numărului anual de cazuri cu aproximativ 70% în următorii ani, de la 14 milioane în 2012, la 22 de milioane în următoarele 2 decenii.

Cu 3,2 milioane de cazuri noi şi 1,7 milioane de decese anual, cancerul reprezintă a doua cauză importantă de morbiditate şi mortalitate în Europa, iar ceea ce este foarte important este faptul că 40% din decesele provocate de cancer pot fi prevenite. 30% din decesele de cancer sunt cauzate de cinci factori de risc principali: alimentația nesănătoasă, indicele de masă corporală mare, consumul insuficient de fructe și legume, lipsa de activitate fizică, consumul de tutun și consumul nociv de alcool.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0