Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Chişinău, Bălţi şi Orhei – regiunile cele mai afectate de cancer

© Sputnik / Евгений ПанасенкоКапельница
Капельница - Sputnik Moldova
Abonare
Sputnik Moldova, cu susţinerea CNSP, a alcătuit harta incidenţei prin cancer în Moldova.

CHIŞINĂU, 24 sept – Sputnik. Municipiul Chişinău este pe primul loc în privinţa cazurilor de îmbolnăvire şi deces din cauza cancerului. Acesta este urmat de municipiul Bălţi şi raioanele Orhei, Ungheni şi Cahul.

Nelea Tabuncic, specialist în cadrul Secţiei controlul bolilor netransmisibile din cadrul Centrului Naţional de Sănătate Publică (CNSP), a declarat pentru Sputnik că anul trecut în Moldova s-au îmbolnăvit e cancer 8822 de persoane. 

„În total, la începutul acestui an, în ţara noastră cu cancer erau diagnosticaţi 48753 de oameni”, a declarat Tabincic.

La finele anului trecut, în municipiul Chişinău erau 11099 bolnavi de cancer, dintre care diagnosticate cu cancer în 2014 au fost 2204 de persoane.

Capitala este urmată de municipiul Bălţi  - cu 2391 de bolnavi oncologic. În 2014, la Bălţi s-au îmbolnăvit de cancer 368 de persoane. Un număr mare de persoane diagnosticate cu tumori maligne se înregistrează şi în raionul Orhei – 2216 (334 – diagnosticate anul trecut).

Peste 1800 de bolnavi de cancer sunt în raioanele Ungheni şi Cahul, în jur de 1300 – în raioanele Hânceşti şi Criuleni. În raionul Drochia sunt înregistraţi 1440 de bolnavi cu tumori maligne, doar anul trecut au fost diagnosticaţi cu această maladie 214 cetăţeni.

Cu un număr mare de bolnavi oncologic sunt şi raioanele Soroca – 1223 şi Sângerei  - 1033.

Potrivit datelor prezentate de specialistul de la CNSP, cea mai mică rată a morbidităţii prin tumorile maligne se atestă în raioanele Vulcăneşti, Basarabeasca, Dubăsari, Şoldăneşti.

Nelea Tabuncic a declarat pentru Sputnik că din cauza tumorilor maligne în ţară anul trecut au murit 5941 de persoane. Cele mai multe decese au fost înregistrate în municipiul Chişinău – 1276. Urmează municipiul Bălţi – cu 265 de decese şi raionul Orhei – cu 206 decese.

Raioanele în care se înregistrează cele mai multe decese din cauza cancerului sunt Soroca  - cu 194 de decese anul trecut, Hânceşti – 180, Cahul – 197, Căuşeni – 168.

Pe regiunile de dezvoltare, harta deceselor din cauza tumorilor maligne se prezintă astfel: Regiunea de Nord – 1797, Centru  - 1639, Sud — 902 şi Găgăuzia – 327.

Conform informaţiilor oferite pentru Sputnik de către CNSP, cele mai puţine decese din cauza tumorilor maligne s-au înregistrat anul trecut în raioanele Basarabeasca – 42, Dubăsari – 54,  Şoldăneşti – 61, Vulcăneşti – 67 şi Leova – 79.

Cinci locuitori de pe strada Sfântul Andrei din capitală, unde a fost descoperită substanţa radioactivă ”Cesiu 137”,  s-au îmbolnăvit de cancer. Două persoane au decedat, iar trei se află în evidenţă la Institutul Oncologic. O femeie care locuia vizavi de locul unde a fost găsit Cesiul a decedat acum câteva luni. Corespondentul Sputnik Moldova a discutat la faţa locului cu persoanele care locuiesc chiar în vecinătatea terenului unde a fost depistată substanţa radioactivă, iar trei dintre ele au declarat că au fost diagnosticate acum câteva luni cu cancer. 

 

Fluxul de știri
0