CHIȘINĂU, 23 ian — Sputnik. Turiștii moldoveni preferă să meargă la odihnă în străinătate, cu reșoul subțioară, ca să-și prepare hrana în camera de hotel și să economisească, decât să se odihnească la o pensiune din Republica Moldova. De ce? Pentru acasă este mult mai scump.
Prețurile practicate în perioada de iarnă de hotelierii și proprietarii de pensiuni din Republica Moldova sunt de două ori mai mari decât cele stabilite de prestatorii de servicii turistice din România, Ucraina și chiar Bulgaria. Constatarea îi aparține managerului de turism de la Chișinău Ala Cernobai.
Ala Cernobai a confirmat, în cadrul unui interviu realizat în studioul Sputnik Moldova, că o parte dintre moldoveni care merg la odihnă și se cazează în hotelurile din România preferă să-și pregătească singur mâncare, la reșou, în cameră. Motivele sunt diferite, spunea ea, dar cel de bază este că totuși moldovenii, inclusiv turiștii, sunt săraci.
"Oamenii nu au suficienți bani ca să achite cina de Revelion sau cina de Crăciun, fie pe stil nou sau pe stil vechi. Anul acesta, prețul unei cine de Revelion sau de Crăciun atingea valoare de 35 de euro de persoană", a spus expertul în domeniul turismului.
Cu toate acestea, chiar dacă sunt săraci și prețurile sunt mari, în perioada de iarnă, moldovenii preferă să se odihnească în străinătate, dar nu acasă, adică în pensiunile din Republica Moldova. Chiar dacă în primul caz au de achitat și costurile de transport.
Ala Cernobai afirmă că, potrivit statisticilor, numărul turiștilor moldoveni care merg să se odihnească în România este în continuă creștere pentru că pensiunile de acolo oferă prețuri mai mici și servicii mai calitative decât cele din Republica Moldova. Fără a se mai lua în calcul că Republica Moldova nu are munții și pârtiile de schi care sunt în dreapta Prutului.
"Pensiunile din România practică prețuri mult mai mici decât cele din Republica Moldova. În această perioadă, la o pensiune din România, prețul pentru cazare variază de la 60 la 100 de lei românești pentru o noapte într-o cameră dublă (100 de lei românești însemnând aproximativ 500 de lei moldovenești — n.n.), iar în Republica Moldova prețul pentru o noapte, în această perioadă, la o pensiune este de 50 — 60 de euro. Adică 1000 — 1200 de lei, ceea ce e de două ori mai mult", afirmă Ala Cernobai.
Expertul explică această situație prin faptul că în România concurența în domeniul prestării serviciilor hoteliere și turistice este mult mai mare decât în Republica Moldova.
"În satele turistice concentrate în jurul Brașovului, spre exemplu, practic fiecare a doua casă primește turiști, a fost transformată în pensiune. În România pensiunile au devenit afaceri de familie și ele sunt foarte și foarte multe, spre deosebire de situația din stânga Prutului. Și ca să atragă cumva turiștii care vin să viziteze regiunea, proprietarii acestor pensiuni aplică strategia prețurilor mici", a conchis managerul de turism Ala Cernobai.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>