Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

O nouă taxă administrată de Serviciul Fiscal de Stat

© Sputnik / Владимир Федоренко / Accesați arhiva multimediaПОЛИГОН, МУСОР, МЕШКИ, ОТХОДЫ. Gunoi, boschetari, poligon
ПОЛИГОН, МУСОР, МЕШКИ, ОТХОДЫ. Gunoi, boschetari, poligon - Sputnik Moldova
Abonare
Taxa pentru poluarea mediului, care s-a aflat până în prezent în gestiunea Serviciului Vamal, este administrată acum de Serviciul Fiscal de Stat.

CHIȘINĂU, 1 feb — Sputnik. Din 1 ianuarie 2017, taxa pentru poluarea mediului este gestionată de Serviciul Fiscal de Stat.

Totodată, începând cu 1 ianuarie 2017, agenții economici, plătitori ai taxei ecologice, au posibilitatea să beneficieze de un răgaz la achitare.

Ruslan Flistoc în studioul Sputnik Moldova - Sputnik Moldova
Video
Criptovaluta, moneda care te scutește de taxe, a ajuns în Moldova

Taxa respectivă urmează să fie achitată de către persoanele juridice și persoanele fizice care desfășoară activitate de întreprinzător și care produc, importă și/sau procură de la agenții economici de pe teritoriul Republicii Moldova, care nu au relații fiscale cu sistemul ei bugetar, mărfuri sau produse în ambalaj din materiale plastice sau în ambalaj din carton neondulat cu sau fără folie de aluminiu și/sau polietilenă.

Obiectele ce urmează a fi taxate sunt cele care cauzează poluarea mediului în procesul utilizării, emit poluanți și pot fi depozitate ca deșeuri de producție.

Respectiva taxă nu a suportat modificări dată cu trecerea în administrarea SFS, aceasta cuprinzând aceleași tipuri de plăți:
1. Plata pentru emisiile de poluanți ale surselor staționare
2. Plata pentru deversările de poluanți
3. Plata pentru depozitarea deșeurilor de producție

4. Plata pentru mărfurile care în procesul utilizării cauzează poluarea mediului.

Începând cu 1 ianuarie 2017, "agenții economici, plătitori ai taxei ecologice, au posibilitatea să beneficieze de un răgaz de timp la achitare".

Noutatea este că termenul de plată a fost modificat până la data de 25 a lunii următoare după luna gestionară, față de data importului cum era prevăzut anterior.

Odată cu transmiterea taxei ecologice în administrarea SFS, plătitorii au obligația de a prezenta lunar Fiscului declarațiile corespunzătoare, până la data de 25 a lunii următoare lunii de gestiune.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0