Are oare nevoie UE de NATO: ce spun europenii și americanii

© AFP 2024 / Daniel MihailescuSzeregowcu rumuńskiej piechoty morskiej w czasie ćwiczeń NATO w rejonie Babagad w Rumunii
Szeregowcu rumuńskiej piechoty morskiej w czasie ćwiczeń NATO w rejonie Babagad w Rumunii - Sputnik Moldova
Abonare
Sondajul realizat în SUA și în câteva țări europene pentru proiectul Sputnic.Opinii a relevat câtă încredere au cetățenii acestor țări în capacitățile NATO și SUA

CHIȘINĂU, 31 ian — Sputnik. Potrivit studiului realizat de compania Ifop pentru agenția de presă și radio Sputnik, 48 la sută dintre cetățenii SUA consideră că Uniunea Europeană are nevoie de ajutorul NATO și SUA pentru a face față amenințărilor externe.

Exerciții militare cu utilizarea tehnicii blindate, inclusiv a tancurilor - Sputnik Moldova
NATO va opri tancurile printr-o metodă de-a lui Ștefan cel Mare

În ceea ce ține de statele europene, opinia respectivă este împărtășită de 65% de polonezi, tot atâția italieni, 56% dintre locuitorii Spaniei, 54% din populația Marii Britanii și 53% dintre francezi.
Totodată, 30 la sută dintre francezi, 33 % dintre spanioli și 31 la sută din populația SUA se îndoiesc de capacitățile de autoapărare ale UE.

Potrivit sondajului, cetățenii acestor țări care au mai puțin de 50 de ani și cei care împărtășesc viziuni politice de stânga consideră că UE nu are nevoie de ajutorul SUA și NATO. Excepție face Polonia. În temei, este vorba de persoane cu studii superioare, care dispun de venituri înalte și au un statut social corespunzător. Astfel, 43 % dintre susținătorii partidelor de stânga din Spania, 40% din Franța și 36% din Marea Britanie s-au pronunțat în favoarea acestei opinii.

NATO cedează constant în preferinţele moldovenilor>>>

Sondajul a fost realizat de compania IFop între 22 și 26 octombrie 2016. Au participat 7043 de respondenți cu vârsta de peste 18 ani din Franța, Germania, Italia, Spania, Polonia, Marea Britanie și SUA. Eroarea maximă este de +/- 3,1%.

După ce președintele SUA Donald Trump a calificat NATO drept o organizație importantă, dar "depășită" și a chemat la reformarea acesteia, chestiunea privind eficiența Alianței Nord-Atlantice a ajuns de mare actualitate.

© SputnikCâți europeni și americani consideră că UE are nevoie de ajutorul SUA și al NATO pentru a se apăra în fața pericolelor externe
Câți europeni și americani consideră că UE are nevoie de ajutorul SUA și al NATO pentru a se apăra în fața pericolelor externe - Sputnik Moldova
Câți europeni și americani consideră că UE are nevoie de ajutorul SUA și al NATO pentru a se apăra în fața pericolelor externe

Informații despre proiectul Sputnik.Opinii (Sputnik.Mnenia).

Proiectul internațional de studiere a opiniei publice a demarat în ianuarie 2015. Parteneri ai proiectului sunt cunoscutele companii de cercetare „Populus", Ifop și forsa. În cadrul proiectului Sputnik.Opinii sunt realizate cu regularitate sondaje de opinie în țările Europei și în SUA, în cele mai actuale probleme sociale și politice.

Sputnik (sputniknews.com) este o Agenţie de ştiri şi radio cu filiale multimedia în zeci de ţări ale lumii. Sputnik dispune de site, emisie radio digitală şi analogică, aplicaţii mobile şi conturi pe reţelele de socializare. Abonaţii Sputnik beneficiază de ştiri în limbile engleză, arabă, spaniolă şi chineză, 24 de ore din 24.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0