Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Trei motive care fac ca polițiștii moldoveni să plece din sistem

© Sputnik / Мирослав РотарьПолиция
Полиция - Sputnik Moldova
Abonare
Fluctuația înaltă de personal are un impact negativ asupra activității poliției, iar condițiile de muncă, sistemul de recrutare și remunerare necorespunzătoare cerințelor profesiei fac această profesie neatractivă.

CHIȘINĂU, 31 ian – Sputnik. Șeful Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pânzari, susține că la baza plecării polițiștilor din sistem sunt trei motive. Este vorba despre remunerarea proastă, condiții de muncă necorespunzătoare și sistem netransparent de recrutare. 

”Fluctuația înaltă de personal în cadrul sistemului polițienesc și capacitățile insuficiente și învechite de instruire și pregătire a personalului este o provocare pentru MAI. Această problemă persistă de mai mult timp”, a declarat Pânzari marți, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit șefului IGP, numărul persoanelor care au plecat din sistem anul trecut a fost cel mai mare în comparație cu anii precedenți, cu 20% față de anul 2015 și cu 50% — în comparație cu anul 2013.

Проверка документов - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Polițiștii vor primi un spor la salariu de 25% din suma amenzilor aplicate

”Această tendință este cauzată de următorii factori: lipsa condițiilor corespunzătoare de muncă, sistem de remunerare și motivare necorespunzător, procedură de recrutare învechită și netransparentă, care cu certitudine fac neatractive profesia de polițist”, a declarat șeful IGP.

Pânzari susține că doar pe parcursul anului trecut erau vacante 1174 de funcții de polițist.

”MAI investește sume importante de bani pentru instruirea personalului care în scurt timp părăsește instituția, astfel aceste cheltuieli nu sunt întotdeauna eficiente”, a menționat Pânzari.

Soluțiile pe care le propune IGP pentru ca polițiștii să rămână în sistem sunt: procedura de recrutare transparentă care să permită selectarea celor mai buni candidați, un nou sistem de remunerare, motivare și promovare.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0