Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Curtea Constituțională: militarii moldoveni pot deține și cetățenia altui stat

© Sputnik / Мирослав РотарьРепетиция военного парада
Репетиция военного парада - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit Legii cu privire la statutul militarilor, „Cetăţenii Republicii Moldova care au domiciliu permanent legal pe teritoriul Republicii Moldova şi care deţin cetăţenia unui alt stat nu pot fi încadraţi în serviciul militar prin contract”.

CHIȘINĂU, 31 ian – Sputnik. Prevederile legale care interzic multipla cetățenie pentru militarii prin contract sunt neconstituționale. Curtea Constituțională a hotărât marți, 31 ianuarie, că interdicția de a deține cetățenia altui stat decât a Republicii Moldova pentru militarii prin contract și studenții instituțiilor de învățământ superior militar este neconstituțională.

CCM a menționat că aceste limitări nu sunt proporționale scopului asigurării loialității față de stat, afectând dreptul la muncă și la studii, contrar mai multor articole din Constituţie.

Curtea a subliniat că obligația loialității militarilor față de stat este asigurată prin normele constituționale și legale și nu prin interdicția stabilită. Potrivit magistraților, jurământul militar dat față de Republica Moldova reprezintă asumarea responsabilității pentru respectarea legilor și regulamentelor militare, iar încălcarea îndatoririi constituționale și legale atrage după sine răspunderea juridică.

Militari moldoveni, al cincilea contingent detașat în Kosovo - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Moldovenii cu cetăţenia română, interzişi în Armata Naţională

Astfel, militarul poate fi tras la răspundere pentru trădare de patrie, divulgarea secretului de stat, predarea de bună voie în prizonierat, părăsirea samavolnică a câmpului de luptă sau refuzul de a acţiona cu arma.

Curtea Constituțională a remis o adresă Parlamentului pentru a corecta lacunele din legislația actuală.

Potrivit Legii cu privire la statutul militarilor, „Cetăţenii Republicii Moldova care au domiciliu permanent legal pe teritoriul Republicii Moldova şi care deţin cetăţenia unui alt stat nu pot fi încadraţi în serviciul militar prin contract”.

La baza hotărârii se află sesizarea pentru verificarea constituţionalităţii unor prevederi din Legea cu privire la statutul militarilor, depusă de către Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0