Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Harunjen are undă verde. Un magistrat din Chișinău, cercetat penal

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Accesați arhiva multimediaCiocan, licitație
Ciocan, licitație - Sputnik Moldova
Abonare
Procurorul General, Eduard Harunjen, a primit acordul CSM de a iniția o cauză penală pentru pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei încheieri contrare legii.

CHIȘINĂU, 31 ian — Sputnik. Un judecător de instrucție din cadrul Judecătoriei sectorului Centru al Capitalei va fi cercetat penal pentru pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei încheieri contrare legii, soldată cu urmări grave.

Procurorul General Eduard Harunjen a primit marți acordul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru a iniția urmărirea penală şi tragerea la răspundere a judecătorului.

Зал заседаний суда. Sală de judecată - Sputnik Moldova
Societate
Moldova rămâne în ”Cartea Verde”, însă un judecător va fi aspru pedepsit

Potrivit Procuraturii, pe 9 decembrie 2016 magistratul a respins, în mod ilegal, demersul procurorului de prelungire a arestului preventiv în privinţa unui individ învinuit de deposedarea de locuință prin escrocherie a unei femei.

Judecătorul a pronunţat această încheiere în condiţiile în care procurorul prezentase copia ordonanţei de pornire a altor cauze penale în privinţa învinuitului şi a complicilor acestuia, pentru comiterea unor acţiuni similare.

Acest lucru a fost ignorat însă de către judecătorul de instrucţie, care şi-a atribuit rolul de instanţă de fond, dând o apreciere probelor acuzării şi constatând că în acţiunile învinuitului nu sunt prezente semnele componenţei de infracţiune, concluziile date băzându-se doar pe declaraţiile unui martor audiat neîntemeiat în şedinţa de judecată.

Ulterior, Curtea de Apel Chişinău a admis recursul procurorului, a casat încheierea respectivului magistrat şi a dispus prelungirea arestului în privinţa învinuitului, doar că, între timp, acesta a reuşit să părăsească teritoriul Republicii Moldova, fiind dispuse investigaţii în vederea identificării locului aflării şi reţinerii lui.

Procurorul General urmează să pornească urmărirea penală în privinţa magistratului vizat.

Potrivit legii, bănuitul riscă privațiune de libertte pe un termen de la 3 la 7 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0