Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ucraina deschide ”robinetul”. Debitul de evacuare a apei în Nistru a crescut

© Photo : Igor VzorovДнестр
Днестр - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Mediului a reușit să obțină de la autoritățile ucrainene mărirea debitului de apă pe fluviul Nistru. Totuși, situația rămâne incertă.

CHIȘINĂU, 16 aug – Sputnik. În cadrul unei întrevederi, care a avut loc la Kiev la începutul lunii, directorului adjunct al Agenție ”Apele Moldovei”, Radu Cazacu, și reprezentanții Agenției de Stat a Resurselor de Apă a Ucrainei și ”Ucrghidroenergo” au convenit asupra majorării debitului de evacuare a apei din lacul de acumulare Nistrean până la 130-140 de metri pe secundă.

Întrevederea a avut loc la inițiativa Ministerului Mediului din Republica Moldova, fiind determinată de situația critică cauzată de debitul mic de evacuare a apei din lacul de acumulare Novodnestrovsk.

Днестр - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Sondaj Sputnik: motivul secării Nistrului trebuie căutat în Ucraina

Anterior, șeful Departamentului asigurarea calității, control și reglementare în cadrul Întreprinderii Municipale, Apă-Canal Chișinău, Arcadie Rusnac a declarat că orașul are nevoie de surse suplimentare de asigurare cu apă potabilă. Specialistul susține că este necesară construcirea un rezervor separat de apă pentru sectoarele Rîșcani și Ciocana, dar şi modernizarea instalațiilor existente, care pompează apă din surse subterane. Astfel, ar exista siguranța că, în caz de urgență, Capitala va fi aprovizionat cu minimul necesar de 30-40 de litri de apă pe zi pentru o persoană.

Potrivit unor calcule, pentru realizarea acestor lucrări ar fi necesari aproximativ 60 de milioane de lei. O nouă ședință a împuterniciților privind coordonarea regimului de acumulare a apei în bazinul râului Nistru urmează să fie convocată în a doua jumătate a lunii septembrie curent.

Fluxul de știri
0