Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Curtea Constituțională: câte cetățenii pot să dețină militarii din Moldova

© Sputnik / Евгений ПанасенкоКонституционный суд
Конституционный суд - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea Constituțională se va expune asupra dreptului militarilor prin contract din Armata Națională a Moldovei de a deține mai multe cetățenii

CHIȘINĂU, 30 ian – Sputnik. Curtea Constituțională (CC) a Republicii Moldova va examina dacă corespunde Constituției norma legală care le interzice militarilor angajați prin contract să dețină o altă cetățenie decât cea a Republicii Moldova. Sesizarea a fost depusă la Curte de Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai.

Militari moldoveni, al cincilea contingent detașat în Kosovo - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Moldovenii cu cetăţenia română, interzişi în Armata Naţională

Potrivit autorului, această lege nu respectă dreptul la egalitate al militarilor angajați prin contract, în comparație cu deținătorii altor funcții publice. Ca motiv al acestei adresări către Curte, ombudsmanul invocă faptul că tinerii cu multiplă cetățenie nu beneficiază nici de dreptul la studii la Academia Militară ”Alexandru cel Bun” din Chișinău.

Astfel, autorul consideră că legea ar încălca trei articole din Constituție. Este vorba despre articolul 16, care asigură Egalitatea, articolul 35 – Dreptul la învăţătură și articolul 43 – Dreptul la muncă şi la protecţia muncii.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0