Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Corpul neînsuflețit al actorului Ion Ungureanu va fi adus acasă

© Photo : Muzeul Naţional de Istorie a MoldoveiIon Ungureanu
Ion Ungureanu - Sputnik Moldova
Abonare
Salvatorii moldoveni vor transporta astăzi la Chișinău corpul neînsuflețit al actorului Ion Ungureanu, care va fi petrecut marți pe ultimul drum.

CHIȘINĂU, 30 ian — Sputnik. Sicriul cu trupul artistului va fi depus la Biserica "Sfânta Teodora de la Sihla" din Chișinău, iar ulterior va fi adus la Palatul Național unde va avea loc ceremonia de rămas bun.

Potrivit Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, această misiune a salvatorilor vine ca un ultim omagiu pentru maestrul în arte, ex-ministrul Culturii și a Cultelor, fostul deputat în primul Parlament al Republicii Moldova Ion Ungureanu.

Ion Ungureanu - Sputnik Moldova
Republica Moldova
A murit cel care a dat citire Declarației de Independență în 1991, în PMAN

Cunoscutul actor și regizor Ion Ungureanu, a decedat sâmbătă la spitalul Coltea de la București, la vârsta de 81 de ani.

Ungureanu s-a afirmat ca un om de cultură de marea valoare încă în perioada sovietică. Astfel, acesta a deținut funcția de regizor la unul dintre cele mai mari teatre din URSS — Teatrul Armatei de la Moscova, timp de peste zece ani. (1978-1989).

În Republica Moldova el a deținut funcția de ministru al Culturii și Cultelor (6 iunie 1990 — 5 aprilie 1994) și a fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova în anii 1990-1994. Ion Ungureanu este unul din cei 278 de delegați ai primului Parlament al fostei R.S.S. Moldovenească (devenită apoi Republica Moldova) care au votat Declarația de Independență a Republicii Moldova la 27 august 1991. Înainte de a fi votată în Parlament, Ion Ungureanu a citit declarația de independență în fața sutelor de mii de oameni din Piața Marii Adunări Naționale.

Administrația municipiului Chișinău a anunțat că va propune ca o stradă sau o instituție din oraș să poarte numele actorului și regizorului Ion Ungureanu.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0