Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce este revoltător cazul lui Pleșca, ajuns consul după ce și-a ucis fratele

© Sputnik / Miroslav RotariVictor Panțîru
Victor Panțîru - Sputnik Moldova
Abonare
Faptul că o persoană care și-a împușcat mortal fratele nu este trasă la răspundere penală, nu compare în fața societății, ci, la nici un an distanță, este promovată să facă carieră în diplomație constituie o palmă trasă de autorități peste fața întregii societăți.
De ce este revoltător cazul lui Pleșca, ajuns consul după ce și-a ucis fratele

Angajarea în cadrul Ambasadei Republicii Moldova la Ankara, Turcia, în grad diplomatic de secretar III, a lui Sorin Pleșca, cel care l-a împușcat mortal pe fratele său mai mare și care este fiul deputatului neafiliat Naie-Simion Pleșca, constituie o palmă trasă peste fața întregii societăți. Este opinia avocatul Victor Panțâru, care a fost solicitat să comenteze acest caz în studioul Sputnik Moldova.

Sergiu Praporșcic - Sputnik Moldova
După ce l-a ucis pe Abel, Cain s-a făcut consul în Turcia

Victor Panțâru spune că este inexplicabil faptul că Sorin Pleșca a evitat răspunderea penală după ce și-a ucis fratele și nici măcar nu a compărut în fața instanței de judecată.
"Pentru mine ca jurist este inexplicabil cum a fost posibil de a evita răspunderea penală, deși îmi dau seama cum a fost încadrată procesual fapta respectivă ca procurorul să decidă suspendarea cauzei", a declarat Panțâru.

Avocatul spune că este de înțeles atitudinea părinților celor doi frați, care, în calitatea lor de succesori ai părții vătămate, l-au iertat pe Sorin Pleșca.

"Nu cred că este cineva care ar fi dorit și s-ar fi simțit bine dacă persoana respectivă ar fi stat la pușcărie. Sunt părinții care au trăit o tragedie dublă. Pe ei nu poți să-i judeci pentru că l-au iertat pe fiul lor", spune avocatul.

El afirmă că ceea ce s-a întâmplat în familia Pleșca este o tragedie. Dar mai există și interesul societății. Și, puse pe cântar, interesul societății este mai important în raport cu tragedia acestei familii.

"Dar în momentul în care persoana în cauză, care, în definitiv, a împușcat un om, a fost numită secretar de gradul III într-o ambasadă a Republicii Moldova, în acel moment a fost trasă o palmă peste față întregii societăți", afirmă Victor Panțâru.

Potrivit lui, o persoană care și-a ieșit din fire și a folosit o armă de foc împotriva propriului frate, chiar dacă a fost iertată, chiar dacă nu există pretenții din partea succesorilor părții vătămate, nu poate fi numit într-o asemenea funcție.

"Dacă tatăl acestui băiat a dorit ca el să schimbe mediul pentru a se reabilita, cred că el are suficientă putere financiară și destulă imaginație pentru a alege un alt mod pentru a rezolva această problemă decât a-l promova într-o funcție diplomatică", a mai menționat avocatul Victor Panțâru.

Precizăm că Sorin Pleșca, care în data de 7 martie 2016 l-a împușcat mortal din pistolul personal pe fratele său mai mare, Dan Pleşca, nu a răspuns în fața instanței pentru crima comisă. El întâi a fugit, s-a ascuns de poliție, însuși fiind atunci angajat al Departamentului Poliției de Frontieră, după care s-a predat forțelor de ordine, care au început pe numele lui o urmărire penală. Dar dosarul a fost foarte curând închis pentru că "succesorii părții vătămate" l-au iertat. "Succesorii părții vătămate" fiind părinții lui Dan Pleşca, dar și ai lui Sorin Pleșca. Adică ai victimei, dar și ai ucigașului.

Autor: Sergiu Praporșcic

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0