Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Paradox: mâncăm fructe și carne importate, deși le avem pe ale noastre

© Sputnik / Александр Кряжев / Accesați arhiva multimediaРабота гипермаркета
Работа гипермаркета - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit datelor prezentate de Biroul Național de Statistică, anul trecut a fost înregistrată o creștere semnificativă a volumului producției generale agricole în toate tipurile de gospodării

CHIȘINĂU, 27 ian – Sputnik. Producția globală agricolă a înregistrat, anul trecut, o creștere de 18,6% în comparație cu anul 2015. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, majorarea volumurilor producţiei agricole a fost determinată de creșterea volumelor producţiei vegetale cu 26 % și a celei animaliere – cu 3,1%.

O influenţă semnificativă asupra creșterii volumului producției agricole a avut-o creşterea producţiei de cereale şi leguminoase cu 34,6%, floarea soarelui – cu 38,9%, cartofi  - cu 35,0%.

În anul 2016 ponderea producţiei vegetale în totalul producției agricole a constituit 72%. Creşterea volumului producţiei vegetale faţă de anul precedent a fost generată de creșterea recoltei medii la majoritatea culturilor agricole. Astfel, rfecolta medie la un hectar de soia a crescut cu 64,4%, de cartofi – cu 45,6%, de porumb – cu 35,5%, de grâu – cu 30,3%, de rapiță – cu 28,3%.

Creşterea volumului producţiei animaliere în gospodăriile de toate categoriile cu 3,1% a avut loc datorită majorării volumului producţiei de ouă cu 7% și producției de vite şi păsări în masă vie cu 4,8%. Volumul de lapte s-a diminuat cu 0,8% în rezultatul micșorării efectivului mediu de vaci în întreprinderile agricole cu 10,1% și în gospodăriile populației — cu 1,9%.

Toamna de Aur Orhei - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Într-un oraș din Moldova produsele agricole s-au vândut la un preț simbolic

Situaţia în profil pe categorii de gospodării indică că 42% din volumul producţiei globale agricole revin întreprinderilor agricole, 19% – gospodăriilor ţărăneşti și 39% – gospodăriilor populaţiei. Ponderea înaltă a gospodăriilor populaţiei în producţia agricolă este determinată în special de cota importantă a producţiei animaliere în aceste gospodării, aproape 71% din totalul producţiei sectorului zootehnic pe ţară.

În anul 2016 întreprinderile agricole au produs partea principală a volumului de sfeclă de zahăr – 98%, rapiţă – 100%, tutun – 89%, soia – 85%, floarea soarelui – 85%, cereale (nu și porumb) şi leguminoase — 80%. Totodată, 86% din volumul total de cartofi, 82% de legume, 73% de struguri, 67% de porumb pentru boabe, 96% de lapte, 59% de carne, 57% de ouă au fost produse de gospodăriile populaţiei şi cele ţărăneşti.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0