Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Moldoveni abili la spart case de lux din Moscova

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Accesați arhiva multimediaАвтомобиль сотрудников криминалистической лаборатории
Автомобиль сотрудников криминалистической лаборатории - Sputnik Moldova
Abonare
Zece cetățeni ai Republici Moldova se află sub anchetă pentru că au jefuit case de lux din cartierele de elită ale Moscovei

CHIȘINĂU, 26 ian — Sputnik. Anchetatorii moldoveni și ruși au dat noi detalii, într-o conferință de presă, despre isprava unor conaționali de-ai noștri, care se află sub anchetă în Republica Moldova și Federația Rusă, pentru că au spart și jefuit case de lux din Moscova și din suburbiile acesteia.

Арест - Sputnik Moldova
Un moldovean care a fugit din sala de judecată a fost reținut la Odesa

Cum poliția a luat urma infractorilor

În octombrie 2016, zece cetățeni moldoveni au fost reținuți și arestați. Potrivit șefului Inspectoratului Național de Investigații, Ion Iachimov, în anul 2014, la Direcția de Combatere a Crimei Organizate a Inspectoratului General de Poliție au parvenit informații privind activitatea unei grupări criminale, formate din cetățeni ai Republicii Moldova. Conform datelor deținute de poliție, infractorii operau în Moldova, dar și în Uniunea Europeană și Rusia. Cercetarea a început în baza articolului 248 al Codului Penal al Republicii Moldova.

Deja în anul 2015, anchetatorii moldoveni au stabilit că membrii grupării criminale activau în special în Federația Rusă, în suburbiile Moscovei, unde prin atacuri violente, armate spărgeau case de lux și îi jefuiau pe proprietarii acestora.

"Am stabilit că infractorii dețineau acte false care le înlesneau trecerea frontierei de stat și comiterea infracțiunilor. Pașapoartele erau falsificate în Republica Moldova", a declarat Iachimov.

El a precizat că atunci polițiștii moldoveni au decis să conlucreze cu cei din Federația Rusă.

droguri, heroină, poliţie - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Profesoară de clasele primare, membru al unui grup criminal din Moldova

„Le-am comunicat rușilor informații privind componența grupării criminale, obiectele pe care le-au obținut în cadrul acestor spargeri, precum și informații despre acțiunile infractorilor", a subliniat Iachimov.

Drept rezultat, în 18 octombrie 2016, în suburbiile Moscovei, au fost reținute 10 persoane cu vârste cuprinse între 26 și 42 de ani. Toți erau cetățeni ai Republicii Moldova, iar unii dețineau și cetățenia Rusiei. Unii dintre ei fuseseră deja judecați pentru infracțiuni asemănătoare.

Lucrurile furate au fost găsite în Republica Moldova

Procurorul din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale Lilian Bacalâm a spus că, în octombrie 2016, în Moldova au fost efectuate percheziții la locul de trai al suspecților.

Au fost găsite obiecte de valoare: colecții de timbre și monede, accesorii de preț, bijuterii, obiecte decorative, acte false, arme, registre cu evidența mărfurilor furate și vândute în Republica Moldova.

Bacalâm a subliniat că majoritatea atacurilor erau efectuate cu folosirea armelor și aplicarea violenței față de victime. În total, conform estimărilor poliției, au fost săvârșite peste o sută de atacuri tâlhărești.

„În Moldova investigațiile încă nu au fost încheiate și deocamdată nu putem spune ce rol a avut în această grupare criminală fiecare dintre cei acuzați", a spus Bacalâm.

Conform legislației moldovenești, reținuții riscă până la 15 ani de închisoare. Aceeași pedeapsă o prevede și legislația penală a Federației Ruse.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0