Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Atenție la hoții de buzunare: locurile unde aceștia acționează cel mai des

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Abonare
Reprezentanții poliției municipale știu pe unde „își fac meseria” hoții de buzunare și au dezvăluit pentru Sputnik principalele secrete ale infractorilor

CHIȘINĂU, 26 ian — Sputnik, Daria Cernega. În 2016, numărul furturilor din buzunare a crescut la Chișinău cu 18%. Anul trecut au fost înregistrate peste 1300 de asemenea infracțiuni, ceea ce constituie cu aproape 200 de cazuri mai mult decât în 2015, a declarat pentru Sputnik Adrian Jovmir, ofițer de presă al Inspectoratului General de Poliție.

Acesta a menționat că hoții de buzunare acționează, de regulă, în locurile aglomerate. Magazinele, centrele comerciale, piețele agricole, transportul public sunt locurile preferate de infractori. De obicei, ei comit furturile în orele de vârf, când lumea pleacă la serviciu sau revine acasă.

„Un hoț de buzunare nu va încerca niciodată să fure dacă în transport sunt puțini călători. El trebuie să fie sigur că nimeni nu-l observă și abia atunci își bagă mâna într-un buzunar sau o geantă străină", a spus Jovmir.

Карманник - Sputnik Moldova
Societate
În ce troleibuze din Chișinău acționează hoții de buzunare

Acesta mai spune că, înainte de a comite infracțiunea, hoțul își urmărește atent victima și încearcă să intuiască dacă aceasta ar putea simți că cineva îi umblă prin buzunare și să reacționeze rapid.

De regulă, infractorii pun mâna pe portmonee și telefoane mobile. Documentele sunt aruncate imediat. Cât despre telefoanele, hoții se străduiesc să le vândă cât mai repede pentru a scăpa de probe.

„Este important ca victima să anunțe imediat despre furt. Dacă hoțul a fugit de la locul faptei, este foarte complicat să-l mai prinzi. Dacă acesta a reușit să se ascundă, vor fi necesare cât mai multe detalii pentru ca ulterior să poată fi identificat", a adăugat Jovmir.

Inspectoratul General de Poliție dispune de o bază de date cu hoții de buzunare care au ajuns deja în vizorul organelor de drept. Însă nu este ușor să-i tragi la răspundere penală pe acești ”profesioniști”. Majoritatea hoților nu-și recunosc vina atunci când sunt reținuți, de aceea poliția trebuie să adune cât mai multe probe pentru a le prezenta instanței. Actualmente însă hoții de buzunare au mai puține șanse să scape de pedeapsă. Până acum ei puteau conta pe împăcarea părților în cazul în care îi restituiau victimei bunurile furate. Dar această prevedere din Codul Penal a fost deja abrogată.

© SputnikCum să ne păzim casa de hoți: topul ascunzătorilor nepotrivite
Cum să ne păzim casa de hoți: topul ascunzătorilor nepotrivite - Sputnik Moldova
Cum să ne păzim casa de hoți: topul ascunzătorilor nepotrivite

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0