CHIȘINĂU, 25 ian — Sputnik. În 25 ianuarie se împlinesc 79 de ani de la nașterea marelui actor, poet și cant-autor Vladimir Vîsoțki. Pentru o mare parte dintre cetăţenii Republicii Moldova, dar şi pentru toţi acei care au trăit în Uniunea Sovietică, Vîsoţki a fost o legendă vie. El şi-a cântat poezia pe acorduri de chitară pe care le compunea peste noapte. La acea vreme, puțini care aveau curajul să cânte în public asemenea versuri. Cu toţii cunoaştem cum funcționa cenzura în sistemul sovietic. Din această cauză, Vîsoțkii a fost intimidat şi chiar interzis la un moment dat.
Pentru ca să ascultăm întreaga operă a lui Vladimir Vîsoţki vom avea nevoie să ascultăm 25 de ore continuu. El a compus şi a interpretat peste 400 de cântece.
În anul 1972, la sfârșitul lunii aprilie, Vîsoțki a susținut un concert la Chișinău.
Unul dintre admiratorii lui Vîsoțki este și politicianul și jurnalistul Iurie Roșca, care consideră că opera lui Vîsoțkii consună cu opera poetului român Radu Gyr.
”Cunosc un singur poet român, opera căruia consună atât de surprinzător cu cea a lui Vîsoțki: Radu Gyr. Ambii știau să guste din plin savoarea plină de durere, înălțătoare și dătătoare de rost a luptei. Ei știu cum să convertească înfrângerea de azi într-o victorie de mâine. Vocea stridentă, sfâșiată, bărbătească a lui Vîsoțki, înconjurată de admirația mulțimilor, sună atât de firesc alături de șoptita, deliacta și atât de încrâncenata și dârza voce a lui Gyr.
"Înfrant nu ești atunci când sângeri,
nici ochii când în lacrimi ți-s.
Adevăratele înfrângeri,
sunt renunțările la vis." (Îndemn la Luptă, R. Gyr)”, screie Iurie Roșca pe pagina sa de Facebook.
Potrivit lui Roșca, "Vîsoțki este un vulcan care erupe energii sufletești de o incandescență ce se ridică până la cer și se revarsă ca o ploaie purificatoare peste lumea cutremurată de puterea lui năvalnică, impetuoasă, atotpătrunzătoare. Caracterul, masculinitatea, spiritul eroic, sfidarea destinului, înfruntarea inerției sparg tiparele comune și țâșnesc în jeturi de lumină orbitoare, asemeni proiectoarelor din scenă, care îi pârjoleau trupul și îi incendiau imaginația debordantă".
Mai jos puteți admira câteva dintre melodiile sale, traduse, subtitrate și publicate pe canalul de Youtube al Asociației de cooperare România-Rusia.
Melodia "Balada navei eșuate"
Melodia "Cântec liric"
Melodia "Unde ţi-s cei 17 ani?"
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>