Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Premierul nu vrea referendum în problema miliardului

© Sputnik / Miroslav RotariПремьер-министр Республики Молдова Павел Филип
Премьер-министр Республики Молдова Павел Филип - Sputnik Moldova
Abonare
Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a reacționat pe facebook la inițiativa președintelui Igor Dodon de a organiza un referendum în vederea anulării prevederilor legii car stabilește că banii delapidați din sistemul bancar devin datorie publică.

CHIȘINĂU, 25 ian — Sputnik. Premierul Pavel Filip afirmă că "anunțul făcut de președintele Igor Dodon în legătură cu un posibil referendum inițiat de PSRM pe tema legii prin care au fost convertite în datorie publică creditele de urgență acordate în cazul celor trei bănci cu probleme" constituie o abordare falsă.

Михай Гимпу - Sputnik Moldova
Ghimpu se contrazice: miliardul va trebui întors de moldoveni

Pavel Filip a prezentat patru argumente în favoarea afirmațiilor sale.

"1. În primul rând, prevederile articolului 147 al Codului Electoral stipulează expres că nu pot fi organizate referendumuri republicane (naționale — n.n.) și nu pot fi supuse referendumului problemele privind impozitul și bugetul.

2. Chiar dacă un asemenea referendum ar fi fost legal, oricum nu are sens pentru că această lege nu poate fi anulată, este o lege care deja și-a produs efectul juridic, este consumată.

3. Această lege face parte din pachetul care a stat la baza semnării acordului cu FMI. Iar, dacă ar fi revizuit acest mecanism, ar pune automat sub semnul întrebării continuarea acestui acord.

4. Președintele știe foarte bine că suma trecută la datorie publica este deja parțial recuperată și urmează a fi recuperată integral, deci cetățenii nu vor fi în situația să plătească acești bani", a scris Filip pe facebook.

În final, prim-ministrul trage următoarea concluzie:

"În aceste condiții, consider că inițiativa de a declanșa un referendum pe această temă, care ar presupune cheltuieli enorme de la bugetul statului, bani care nu vor fi recuperați vreodată, reprezintă o greșeală și singurul efect al unei astfel de acțiuni poate fi acela ca PSRM să găsească pretext de a-și face campanie electorală pe banii publici".

Deocamdată, nici președintele Igor Dodon, nici Partidul Socialiștilor nu au venit cu o reacție la afirmațiile premierului de pe facebook.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0