CHIȘINĂU, 24 ian — Sputnic. Șeful statului a invocat încălcări procedurale comise de Consiliul Superior al Procurorilor la desfășurarea concursului.
Astfel, notează Igor Dodon, "Eduard Harunjen nu putea fi înaintat în calitate de candidat pe motiv că legea cu privire la Procuratură interzice candidarea persoanelor ce dețin funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor, în ultimele 6 luni de zile".
Pe de altă parte, unele medii de informare au subliniat în context că Harunjen nu a fost niciodată membru al Consiliului Superior al Procurorilor, astfel că decizia președintelui țării ar avea la bază informații false.
Ulterior, consilierul în domeniul juridic al președintelui Igor Dodon, Maxim Lebedinschi, a dezmințit aceste informații și a făcut unele precizări în sprijinul deciziei luate de șeful statului. Acesta a subliniat că, potrivit Legea cu privire la procuratură, Procurorul General face parte de drept din Consiliul Superior al Procurorilor.
Lebedinschi subliniază că Harunjen a indicat în CV că a deținut până la data de 31 iulie 2016 funcția de Prim-adjunct al Procurorului General, iar începând cu martie 2016, și interimatul funcției de Procuror General.
"În acest sens subliniez că în pct.20 a Hotărârii Curții Constituționale nr.87 din 22.11.2016 de inadmisibilitate a sesizării nr.135b/2016 privind interpretarea articolelor 122 şi 125 din Constituţia Republicii Moldova (atribuţiile Procurorului General interimar), Curtea a indicat „20. Astfel, Curtea constată că legiuitorul, atât în legea veche, cât şi în legea nouă, a stabilit expres că interimarul preia de drept plenitudinea competențelor titularului".
În continuare specificăm că în conformitate cu alin.2 a art.81 a Legii cu privire la procuratură nr.294 din 25.12.2008 (legea veche), precum și în conformitate cu art.69, alin.2 din Legea cu privire la procuratură nr.3 din 25.02.2016 (legea nouă) Procurorul General face parte de drept din Consiliul Superior al Procurorilor", a explicat consilierul prezidențial.
Totodată, Lebedinschi atenționează că art.98, alin.11 a Legii cu privire la procuratură nr.3 din 25.02.2016 (legea nouă) stabilește imperativ că: „Consiliul Superior al Procurorilor îşi va continua activitatea în componența pe care o are la momentul intrării în vigoare a prezentei legi — până la expirarea mandatului curent al membrilor săi".
"În așa mod conchid că domnul Eduard Harunjen a deținut de drept calitatea de membru a Consiliului Superior al Procuraturii începând cu martie 2016, până la 31 iulie 2016, respective nu a avut dreptul de a candida la funcția de Procuror General"; notează juristul.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>