Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Igor Dodon atacă fotoliul procurorului General Eduard Harunjen

© Facebook / Igor DodonIgor Dodon
Igor Dodon - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Republicii Moldova Igor Dodon a anunțat acum câteva minute pe pagina sa de Facebook că își respectă promisiunea făcută anterior de a contesta concursul de alegere a lui Eduard Harunjen în funcția de procuror general și că inițiază chiar azi acest proces.

CHIȘINĂU, 23 ian — Sputnik. Șeful statului a menționat că la baza deciziei sale stau normele de drept ce stabilesc procedura și limitele desfășurării concursului, iar acestea, în opinia lui, au fost sfidate de către Consiliul Superior al Procurorilor.

Эдуард Харунжен - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ce schimbare se va produce în anul 2023 în cariera lui Eduard Harunjen

„Încălcările procedurale pe care le invoc: Eduard Harunjen nu putea fi înaintat în calitate de candidat pe motiv că legea cu privire la Procuratură interzice candidarea persoanelor ce dețin funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor, în ultimele 6 luni de zile", a notat Dodon.

Președintele a mai precizat că deși legea prevede că membrii procurori ai Consiliului Superior al Procurorilor urmau a fi detașați de la locul de muncă, acest lucru nu s-a întâmplat, ceea ce pune la îndoială obiectivitatea și imparțialitatea acestora, din simplu motiv că dânșii i-au fost subordonați direct lui Harunjen.

„Preşedintele ţării, conform legii, este persoană direct responsabilă de numirea unui Procuror General. Reiterez ce am spus anterior, în această funcție trebuie să ajungă o persoană compatibilă cu funcţia deţinută, într-un mod transparent", a mai menționat Dodon.

Șeful statului a promis că va „depune toate eforturile legale pentru a realiza acest obiectiv".

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0