Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Când, după Dodon, Moldova va adera la Uniunea Europeană

© Sputnik / Сергей Гунеев / Accesați arhiva multimediaВстреча президента РФ В. Путина с президентом Молдовы И. Додоном
Встреча президента РФ В. Путина с президентом Молдовы И. Додоном - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful statului consideră că țara noastră nu va ajunge niciodată stat membru al Uniunii Europene

CHIȘINĂU, 24 ian — Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat într-un interviu pentru RT că țara noastră nu va ajunge parte a Uniunii Europene.

"Bruxellesul admite că acest lucru s-ar putea produce în următorii 10-15 ani. Dar să ne întrebăm ce se va întâmpla cu Europa însăși în decurs de 5-6 ani. Vedem acum că tot mai mulți politicieni din diferite țări își exprimă dorința de a se retrage din Uniune. Iată de ce este absolut clar că noi nu vom adera la Uniunea Europeană. Acest lucru este înțeles la Chișinău, dar, cu siguranță, și la Bruxelles", a menționat Dodon

Potrivit acestuia, ar trebui să conștientizăm că, în cazul în care Moldova ar ajunge vreodată parte a UE, "dialogul cu Transnistria ar deveni imposibil".

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, cu preşedintele Consiliului Federaţiei al Adunării Federale a FR, Valentina Matvienko - Sputnik Moldova
Rusia
Igor Dodon la Moscova: Vrem renegocierea acordurilor cu Uniunea Europeană

"Mai mult decât atât, nici Găgăuzia nu ne va urma în UE, dacă ținem cont de faptul că 98% din populația regiunii s-a pronunțat la referendumul din 2014 în favoarea vectorului euroasiatic. Trebuie să găsim limbaj comun cu Rusia. Nu vom instaura unitatea în societate, dacă nu vom avea o cooperare strategică cu Rusia", a afirmat Dodon.

Moldova a semnat în iunie 2014 Acordul de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, inclusiv Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. După ratificarea Acordului în Parlament, relațiile dintre Moscova și Chișinău s-au deteriorat semnificativ.

Potrivit acordului, Moldova trebuie să-și deschidă deplin piața pentru mărfurile europene. În acest context, Rusia a impus interdicții la unele produse moldovenești, de teama că prin intermediul Republicii Moldova vor fi reexportate mărfuri din UE.

Anterior, liderii partidului Democrat au declarat că țara noastră ar putea depune cererea de aderare la Uniunea Europeană în 2019.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0