CHIȘINĂU, 24 ian — Sputnik. Curtea Constituțională a examinat inițiativa legislativă înaintată de Guvern privind modificarea articolului 42 din Constituția Republicii Moldova, care vizează dreptul la asociere.
”Pentru a asigura unitatea materiei constituționale și pentru excluderea dublărilor, modificările propuse la articolul 42 din Constituție urmează a fi adoptate de Parlament în redacția alineatului unu, cu excluderea alineatului doi, al cărui conținut în esență este reflectat în articolul 54 din Constituție”, a subliniat Alexandru Tănase.
Potrivit Curții Constituționale, proiectul de lege respectă limitele impuse de articolul 142 din Constituție și nu va avea drept consecință suprimarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor sau garanțiilor acestora și poate fi înaintat spre examinare Parlamentului, cu condiția excluderii alineatului doi din proiect, fără a fi necesară avizarea repetată de către Curtea Constituțională.
Proiectul de lege pentru modificarea Constituției poate fi adoptat după cel puțin șase luni de la data prezentării în Parlament a inițiativei de modificare a Constituției. Avizul este definitiv și nu poate fi supus nici unei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării cu publicarea în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Anterior, Cabinetul de Miniștri a înaintat în Parlament spre examinare un proiect de lege pentru modificarea Constituției, care ar garanta dreptul general de asociere, nu doar în sindicate și partide, așa cum este acum. În același timp, proiectul prevedea stabilirea condițiilor în care acest drept ar putea fi limitat.
Conform notei informative a proiectului, Constituția nu prevede expres libertatea generală de asociere, în afară de sindicate și partide, deși acest drept este garantat de tratatele internaționale la care Republica Moldova este parte.
Forul Legislativ poate să modifice Constituția cu votul a cel puțin 67 de deputați.