Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Audieri în Parlament: alimentația copiilor în grădinițe înregistrează carențe

© Sputnik / Владимир Песня / Accesați arhiva multimediaОбед
Обед - Sputnik Moldova
Abonare
Conducerea mai multor instituții de stat, responsabile de alimentația copiilor în grădinițe și școli, a fost audiată marți, în Parlament.

CHIȘINĂU, 24 ian – Sputnik. Reprezentanții Ministerului Sănătății, ai Centrului Național de Sănătate Publică și ai Centrului de Sănătate Publică din Chișinău au fost audiați marți, la Comisia parlamentară specială pentru eficientizarea cadrului legislativ privind alimentația copiilor în instituțiile preșcolare și de învățământ.

Viceministrul Sănătății Aliona Serbulenco a declarat că în 465 de grădinițe, 366 de instituții de învățământ preuniversitar și 66 de școli profesionale au fost organizate controale ale calității nutriționale. 

”În procesul evaluării nu au fost depistate produse alterate sau cu termen de valabilitate expirat. Totodată, s-a confirmat existența unei alimentații neechilibrate și nerespectarea meniurilor-model, elaborate de Ministerul Sănătății, care prevăd excluderea cărnii procesate și a bucatelor preparate prin prăjire”, a declarat viceministrul.

Medicul-șef al Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chișinău, Luminița Suveică, a menționat că anul trecut au fost înregistrate 277 de cazuri de infecții toxico-alimentare sporadice. 

”În circa 70% din cazuri au fost afectați copiii de vârstă preșcolară. Ca măsură de profilaxie, anual, cele 169 de grădinițe din capitală sunt inspectate și se iau probe din meniu pentru investigație”, a informat Suveică.

Laborator, produse alimentare, orez - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ce rol au avut instituțiile de stat în livrarea produselor alterate în grădinițe

Membrii Comisiei speciale au solicitat informații suplimentare despre condițiile, modalitatea și reglementările existente cu privire la prelevarea probelor de laborator, precum și incidența morbidității prin pancreatită la copii.

Audierile vor continua vineri, 27 ianuarie, când urmează să prezinte informații Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Agenția Achiziții Publice.

Comisia specială pentru eficientizarea cadrului legislativ privind alimentația copiilor în instituțiile preșcolare și de învățământ va prezenta Parlamentului raportul de activitate și propuneri legislative în termen de 90 de zile. Comisia a fost creată, în 23 decembrie, prin hotărârea Parlamentului.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0