Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Proprietarii de pensiuni din România sar în apărarea turiștilor moldoveni

© Sputnik / Radu HatmanuPensiune din Sovata
Pensiune din Sovata - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Dacă hotelierii români sunt nemulțumiți de turiștii moldoveni, care nu sunt cheltuitori și nu fac consum mare la restaurant, atunci proprietarii de pensiuni spun că moldovenii sunt chiar doriți în localurile lor.

CHIȘINĂU, 13 ian — Sputnik. După ce acum câteva zile hotelierii români de la munte și-au manifestat nemulțumirea față de comportamentul turiștilor din Republica Moldova, care nu consumă aproape nimic în restaurantul hotelului, ci își procură bucate la supermarket și pregătesc la reșou în cameră, proprietarii de pensiuni din Sovata vin în apărarea moldovenilor care merg la odihnă în România.

Подушка - подушки - Sputnik Moldova
Ce fac moldoveni în camerele de hotel din România, patronii – nemulțumiți

Acum câteva zile, presa de peste Prut a relatat că proprietarii și administratorii hotelurilor sunt nemulțumiți că mulți dintre turiștii veniți din Republica Moldova nu sunt deloc cheltuitori, căci în afara banilor pe care i-au plătit pe vacanțe, mai bine zis pe cazare, nu cumpără nici măcar o cafea din hotel, ba mai mult, își pregătesc mâncarea la reșou, în cameră. Astfel, pe parcursul unei vacanțe la munte, pe mâncare și băutură, cheltuiala unui moldovean nu depășește o medie de 50 de euro.

Corespondentul Sputnik Moldova a mers la o pensiune din Sovata ca să afle ce spun proprietarii acesteia despre turiștii moldoveni. În mod surprinzător, proprietarii, Maria și Gheorghe Neag, au declarat că moldovenii sunt turiștii pe care ei îi preferă cel mai mult.

"Ne face cinste și onoare că vin turiștii moldoveni. Ne sunt dragi. Nu au fost probleme prin localurile în care au fost cazați moldoveni. Și nouă chiar ne place", a spus Maria Neagă. 

Turiștii din Republica Moldova au specificul lor

Stăpânul, Gheorghe Neag, confirmă că moldovenii preferă să-și gătească singuri, dar asta nu-i afectează afacerea.

Proxenetism - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Turism sexual în Moldova: minore ”vândute” cetățenilor străini

"Turiștii moldoveni nu se deosebesc prea mult de alți turiști, de cei din România, spre exemplu. Ei au un specific, sunt cei care vin întotdeauna pregătiți, cu băutură și mâncare. Le place băutura și mâncarea buna și au cultură pentru treaba sta. Vin cu anumite feluri de mâncăruri de pește, cu băuturi bune: coniacuri, vinuri. Cei din generațiile mai tinere sunt mai gălăgioși, cei mai în vârstă — mai liniștiți. Dar așa sunt toți turiștii, nu doar cei din Republica Moldova", spune Gheorghe Neag.

Proprietarul pensiunii susține că la început proprietarii de pensiuni din Sovata erau reticenți atunci când era vorba de clienți din Republica Moldova. Acum însă — dimpotrivă. Mai ales că banii pe care îi lasă aceștia în pensiuni constituie o sursă importantă de venit pentru populația din Sovata.

"Dacă înainte mai era câte o problemă și conaționalii noștri mai ziceau "Vai de mine că vin moldovenii!", acum sunt chiar doriți moldovenii la Sovata. Sunt doriți și pentru comportamentul lor, dar și pentru banii pe care îi aduc și care constituie o sursă de existență și de dezvoltare pentru populația din zonă", afirmă Gheorghe Neag.

El mai spune că moldovenii sunt turiștii cu cele mai puține pretenții.

Turiștii moldoveni nu fac probleme

"Ei sunt oamenii care nu fac probleme. Dacă în spațiul în care s-au cazat au un grătar, e totul OK, că mâncare și băutură au ei. Am văzut că așa le place: să-și pregătească mâncarea și să consume ceea cu ce se aprovizionează", a mai declarat Gheorghe Neag.

Ei au mai relatat corespondentului Sputnik Moldova că Sovata prezintă un interes sporit pentru moldoveni nu doar ca consumatori, dar și ca prestatori de servicii turistice. Sunt mulți moldoveni care au investit acolo, au cumpărat sau au construit pensiuni și acum prestează și ei servicii turistice.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0