Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Peste o treime din medicii din Moldova renunță anual la locul de muncă

© Fotolia / Stephan MorroschВрач заполняет документы
Врач заполняет документы - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Sănătății se arată îngrijorat că o treime din medicii tineri renunță, în fiecare an, la locul de muncă, deși pentru a obține licența în domeniu învaâî 9-10 ani.

CHIȘINĂU, 23 ian – Sputnik. O treime dintre medicii tineri din Moldova părăsesc, anual, locul de muncă din cauza salariilor neatractive. Aceste date sunt prezentate de Ministerul Sănătății și se referă la toate raioanele republicii, cu excepția municipiilor Chișinău și Bălți. 

”Deși profesia de medic rămâne în continuare una prestigioasă, faptul că anual circa 1/3 din tinerii specialiști, care au urmat o pregătire de 9-10 ani în domeniu, cu investiții materiale și intelectuale considerabile, nu doresc să continue activitatea de muncă în sistemul public al sănătății, poate fi considerat un indicator deosebit de relevant că sistemul public al sănătății rămâne un spațiu neatractiv, cu excepția municipiului Chișinău și Bălți”, potrivit Ministerului Sănătății.

Potrivit instituției, menținerea medicilor tineri în instituțiile medico-sanitare publice necesită un efort comun atât din partea Guvernului, Ministerului Sănătății, cât și a conducerii instituțiilor medicale și autorităților publice locale.

Spital - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ministerul Sănătăţii explică de ce în Moldova mulţi medici şomează
 

”Este necesar de creat condiții atractive de muncă, salarizare și dezvoltare a tinerilor specialiști, pentru a asigura instituțiile medicale cu personal medical calificat și a menține performanța înaltă a instituției”, susține Ministerul Sănătății.  

În acest context, Ministerul Sănătății propune majorarea cu 50 la sută a indemnizației unice pentru tinerii specialiști încadrați în câmpul muncii în mediul rural. 

Conform proiectului de hotărâre de guvern, înaintat spre consultări publice, indemnizația unică pentru medici și farmaciști va crește de la 30 de mii la 45 de mii de lei, iar pentru personalul medical și farmaceutic mediu indemnizația unică va fi majorată de la 24 de mii de lei la 36 de mii de lei, care vor fi alocate în tranșe. Prima tranșă va fi achitată după prima lună de activitate și va constitui 11,25 de mii de lei pentru medici şi farmacişti și câte 9 mii de lei pentru personalul medical şi farmaceutic mediu şi, ulterior, la sfârșitul fiecărui an de activitate.

Achitarea indemnizațiilor se va efectua din mijloacele financiare, prevăzute anual în Legea bugetului de stat, prin intermediul bugetelor instituțiilor medico-sanitare, unde vor fi repartizați tinerii specialiști.

La începutul acestei luni,la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă erau propuse peste 500 de locuri de muncă vacante pentru specialiștii în domeniul sănătății. 


Fluxul de știri
0