Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Milioane pentru învățători: Guvernul încearcă să-i îmblânzească pe pedagogi

© Sputnik / Igor Liliev / Accesați arhiva multimediaStudenți
Studenți - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul a aprobat un proiect propus de Ministerului Educației privind majorarea indemnizației unice pentru tinerii specialiști absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, sperând că astfel va spori atractivitatea domeniului educațional.

CHIȘINĂU, 19 ian — Sputnik. Bursele studenților vor fi indexate, iar tinerii specialiști absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ cu profil pedagogic vor beneficia de o indemnizație unică majorată și de reducerea la 75% a normei didactice pentru un salariu de funcție. O decizie în acest sens a fost aprobată de Cabinetul de Miniștri în cadrul ședinței de Guvern.

Potrivit hotărârii, indemnizația unică pentru tinerii specialiști absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ superior pedagogic va crește de la 30 de mii la 45 de mii de lei, iar cea pentru absolvenţii instituţiilor de învăţământ postsecundar se va majora de la 24 la 36 de mii de lei.

Учебный класс - Sputnik Moldova
Societate
Ministerul Educației, speriat de proteste: ce le-a promis pedagogilor

Reprezentanții Ministerului Educației au precizat că de această indemnizație vor beneficia aproximativ 1300 de tineri specialiști, care activează și vor activa în instituții de învățământ, indiferent de subordinea acestora. Indemnizația va fi oferită și absolvenților facultăților de alt profil decât cel pedagogic, care au urmat programul unui modul psihopedagogic și au fost repartizați pentru a activa în instituțiile de învățământ.

Statul va cheltui aproximativ 23 de milioane de lei, iar cheltuielile vor fi suportate de la bugetul de stat pentru achitarea indemnizațiilor unice și compensarea cheltuielilor de închiriere a spațiului locativ, consumul de energie termică și electrică tinerilor specialiști care activează, conform repartizării.

Această măsură urmărește motivarea cadrelor didactice tinere dar și pentru punerea în aplicare a prevederilor Codului Educației.

Studenți, instituții superioare de învățământ - Sputnik Moldova
Societate
Studenții vor călători gratis cu trenul

În acest an, aproximativ 1080 de tineri pedagogi vor beneficia de o reducere de 75 la sută a normei didactice, în Legea Bugetului de Stat fiind planificate mijloace financiare în mărime de 18,3 milioane de lei.

Tot astăzi Guvernul a decis indexarea burselor cu indicele prețurilor de consum anual cu 5 la sută, în conformitate cu prevederile legale.

Prin aceste măsuri Ministerul Educației speră să contribuie la creșterea atractivității domeniului educațional pentru tinerii specialiști și la sporirea rezultatelor academice.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0