Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ministerul Educației, speriat de proteste: ce le-a promis pedagogilor

© Sputnik / Руслан Кривобок / Accesați arhiva multimediaУчебный класс
Учебный класс - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Educației din Republica Moldova a reacționat la cerințele sindicaliștilor privind majorării salariilor pentru cadrelor din învățământ.

CHIȘINĂU, 17 ian — Sputnik. Ministerul Educației susține demersurile privind majorarea salariilor pentru cadrele didactice și personalul didactic auxiliar. Au fost analizate toate revendicările sindicatelor din învățământ și considerăm că aceste cerințe sunt justificate, se menționează într-un comunicat al ministerului de resort.

”Lipsa unui salariu motivant, în special pentru tinerii specialiști, influențează indirect asupra calității și relevanței educației”, se arată în comunicat.

Anterior, sindicaliștii din domeniul sistemului educațional au anunțat că vor organiza acțiuni de protest ale profesorilor pentru a cere majorarea salariilor de funcție cu 50 la sută.

Правительство Республики Молдова - Sputnik Moldova
Societate
La Chișinău au început acțiunile de protest

Totodată, sindicatele insistă să fie majorate bursele de studii cu 20% și indemnizațiile unice pentru tinerii specialiști, precum și cuantumul pensiilor pentru pensionarii încadrați în câmpul muncii.

Ministerul Educației se pronunță pentru modificarea hotărârii prin care să fie revăzute salariile de bază ale personalului nedidactic, racordându-le la salariul minim pe economie (2100 lei lunar).

În acest sens, specialiștii Ministerului au anunțat că sunt în proces de elaborare a unei noi metodologii de salarizare a cadrelor didactice și de conducere bazată pe performanțe, care urmează să fie prezentată la începutul lunii februarie 2017.

Potrivit Ministerului, au fost identificate soluții pentru o mare parte dintre revendicări în cadrul ultimei întruniri dintre reprezentanţii Guvernului și Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei.

”Ministerul Educației îndeamnă cadrele didactice la dialog constructiv fără a perturba procesul de învățământ”, se arată în comunicat.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0