Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Partide din Moldova, fără șanse de a mai ajunge în Parlament

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание Парламента 23.09.2016
Заседание Парламента 23.09.2016 - Sputnik Moldova
Abonare
Mai multe dintre partidele importante odinioară, care s-au perindat în ultima perioadă la guvernare, nu ar mai accede acum în Parlament, în cazul unor alegeri anticipate.

CHIȘINĂU, 17 ian — Sputnik. Un ultim sondaj realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova relevă că nici unul dintre partidele politice din țară nu se bucură la moment de o încredere absolută din partea populației.

În cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, cele mai multe voturi le-ar acumula Partidul Socialiștilor — 37,8%.

Заседание Парламента 23.09.2016 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Deputații care nu vor mai intra în Parlamentul Moldovei

Alte patru partide cu șanse de a accede în organul legislativ sunt Partidul Platforma „Demnitate și Adevăr" — 9,2%, formațiunea ex-ministrului educației Maia Sandu Partidul Acțiune și Solidaritate — 8,7%, Partidul Democrat — 7,2% și Partidul Nostru cu 6,1 la sută.

Nu au practic nicio șansă să mai ajungă în Parlament Partidul Comuniștilor, Partidul Popular European al fostului premier Iurie Leancă, Partidul Liberal și Partidul Liberal-Democrat.

Astfel, în eventualitatea unor alegeri în proximul viitor, aceste formațiuni ar înregistra următorul scor: PCRM — 2,9%, PPEM — 1,7%, PL — 1,1%, iar pentru PLDM ar vota doar 0,8% dintre alegători.

Totodată, 6% dintre respondenți au declarat că nu vor participa la alegeri, iar 17 la sută afirmă că nu știu pentru cine să voteze.

Potrivit sondajului, nici o formațiune politică nu se bucură de încrederea absolută a populației. Totuși, pe prima poziție se situează PSRM cu o încredere de 39 la sută. Urmează "Platforma DA" cu o încredere de 27%, Partidul Acțiune și Solidaritate — 24%, iar Partidul Democrat și Partidul Nostru se bucură de încrederea a 15 la sută dintre cei chestionați.

Alegerile parlamentare ar urma să aibă loc în țara noastră în toamna anului 1918. Totodată, majoritatea respondenților (55%) s-au pronunțat pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Sondajul a fost realizat în perioada 02-10 ianuarie curent, pe un eșantion de 1179 respondenți din 76 de localități. Eroarea maximă constituie aproximativ 3%.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0