Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Deputații care nu vor mai intra în Parlamentul Moldovei

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание Парламента 23.09.2016
Заседание Парламента 23.09.2016 - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul Republicii Moldova a declarat, la 15 decembrie, vacante două mandate de deputat.

CHIȘINĂU, 21 dec – Sputnik. Curtea Constituţională a pronunţat hotărârea privind validarea unor mandate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

La 15 decembrie, Parlamentul Republicii Moldova a declarat vacante două mandate de deputat: un mandat de deputat pe lista PSRM, ca urmare a demisiei deputatului Igor Dodon și un mandat de deputat pe lista PLDM, ca urmare a încetării de drept a calității de deputat în Parlament a lui Vladimir Filat.

Comisia Electorală Centrală a luat act, la 19 decembrie, de vacanţa a două mandate de deputat și a înaintat Curţii Constituţionale propunerea de a declara aleşi în calitate de deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova, cu validarea mandatelor, pe Irina Mizdrenco, candidat supleant pe lista Partidului Socialiștilor din Republica Moldova și pe Simion Grișciuc, candidat supleant pe lista Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Влад Филат - Sputnik Moldova
Politică
Vlad Filat, fără mandat de deputat

Totodată, la 19 decembrie, un grup de deputați a depus la adresa Curții Constituționale o sesizare cu privire la controlul constituționalității hotărârii Parlamentului prin care s-a constatat încetarea de drept a calității de deputat a lui Filat. Prin decizia Curții Constituționale din 19 decembrie, respectiva sesizare a fost declarată inadmisibilă.

De asemenea, la validarea mandatului de deputat în Parlament s-a ținut cont de declarația candidatei supleante pe lista Partidului Liberal Democrat din Moldova, Loretta Handrabura, prin care a refuzat atribuirea mandatului de deputat.

Curtea a constatat că candidaţii supleanţi Irina Mizdrenco și Simion Grișciuc au prezentat Comisiei Electorale Centrale declaraţiile, prin care au acceptat mandatul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, asumându-şi obligaţia de a înlătura incompatibilităţile în termenele prevăzute de lege, iar în şedinţa plenară a Curții nu au fost stabilite circumstanţe de natură să împiedice validarea mandatului.

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0