Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Paşaportul, cazierul şi cetăţenia română vor fi gratuite pentru moldoveni

© lastrasbourg.comPașaport românesc
Pașaport românesc - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial al României, 102 taxe vor fi eliminate, iar din acestea fac parte şi taxele de obţinere a cetăţeniei sau a cazierului.

CHIȘINĂU, 13 ian — Sputnik. De la 1 februarie, paşapoartele românești vor fi eliberate gratuit cetăţenilor din Republica Moldova, potrivit unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial al României, relatează portalul bani.md.

Mai multe taxe ce țin de eliberarea actelor civile fac parte din cele 102 eliminate prin legea promulgată de preşedintele Klaus Iohannis pe 6 ianuarie. De asemenea, cazierul şi cetăţenia română se obţin gratuit.

Pașaport românesc - Sputnik Moldova
Societate
Pașapoartele românești vor fi mai ieftine în 2017

Astfel, eliberarea unui paşaport electronic, a unui paşaport simplu temporar sau a altui document de trecere a frontierei, procurarea unui act judiciar sau extrajudiciar, la cererea unor persoane fizice sau juridice străine, eliberarea de adeverinţe, precum şi alte servicii prestate de autorităţi vor fi gratuite. Aceasta costau 22 lei românești, echivalentul a 105 lei moldovenești.

Pentru acordarea/redobândirea cetăţeniei române taxa era în valoare de 191 lei românești, echivalentul a peste 900 de lei moldovenești. Supralegalizarea sigiliilor şi a semnăturilor de pe un act oficial valora 25 lei românești, echivalentul a peste 100 de lei moldoveneşti.

Taxa pentru supralegalizarea sigiliilor şi a semnăturilor de pe un certificat de origine a mărfurilor, de pe o factură comercială sau de pe orice alt document cerut la exportul ori importul mărfurilor era de 47 lei românești, echivalentul a peste 250 de lei moldovenești. Pentru identificarea unei persoane pe teritoriul României se achitau 35 lei românești, echivalentul a aproape 200 de lei moldovenești.

Pașaport românesc - Sputnik Moldova
Societate
Vești de la București: cetățenie în 30 de zile

De asemenea, în cazul în care vă aflaţi în străinătate şi aveţi nevoie de eliberarea unui paşaport sau a unui titlu de călătorie de la misiunile diplomatice şi oficiale ale României în străinătate, nu mai trebuie să plătiţi taxa de 40 de euro.

Alte taxe care au fost eliminate:

Taxa pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar era în valoare de 10 lei românești, echivalentul a aproape 50 de lei moldovenești.

Aplicarea apostilei pe actul oficial administrativ, la solicitarea persoanelor fizice era în valoare de 22 lei românești, peste 100 de lei moldovenești.

Aplicarea apostilei pe actul oficial administrativ, la solicitarea persoanelor juridice şi în cazul reprezentării titularului actului de către un avocat era în valoare de 44 lei românești, peste 200 de lei moldovenești.

Înregistrarea cererii pentru aplicarea apostilei era în valoare de 3 lei românești, aproape 15 lei moldovenești.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0