Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce ar putea câștiga Moldova de pe urma prieteniei lui Le Pen cu Trump și Putin

© Sputnik / Мирослав РотарьCezar Salagor
Cezar Salagor - Sputnik Moldova
Abonare
Republica Moldova ar putea profita din plin de noul context politic european și global, devenind un element indispensabil în consolidarea relațiilor dintre Est și Vest.

Presa franceză se întreabă de ce Marine Le Pen a fost la Trump Tower, după ce în presa americană a apărut imagini în care liderul Frontului Național din Franța a fost surprinsă joi, în incinta Trump Tower din Manhattan. Cum ar putea influența noul context, mediul politic din țara noastră?

​Potrivit unui sondaj efectuat recent, în Franța, Marine Le Pen, liderul Frontului Național, se plasează pe primul loc, în topul preferințelor pentru alegerile prezidențiale din primăvară. În campania pentru prezidențiale, Le Pen a fost unicul lider politic care și-a asumat deschis susținerea față de republicanul Donald Trump, iar odată cu alegerea lui, ea a spus că ”alegerea lui Donald Trump este o veste bună pentru țara noastră”.

Marine Le Pen - Sputnik Moldova
Marine Le Pen, lider în sondaje pentru prezidențialele din Franța

Totodată, este cunoscut faptul că Marine Le Pen este adepta creării unui ”trio” împreună cu Trump și Putin. Dacă Le Pen câștigă alegerile în Franța, acest lucru ar putea influența direct și evoluția politicii din Republica Moldova, mai ales că președintele Igor Dodon, a declarat că ”odată cu alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA, relațiile moldo-americane vor căpăta un nou impuls”. Având în vedere noul context european și global, președintele moldovean are șansa să impulsioneze și relațiile moldo-franceze atunci când va efectua cea de-a doua sa vizită în afara țării în calitate de președinte.

De asemenea, cunoscutul analist american George Friedman, comentând viitoarea criză din Europa, afirmă că ”nimeni nu se așteaptă la un război iminent, dar toate părțile sunt cu ochii pe Moldova, nu pentru că aceasta este importantă în sine, ci pentru că este cheia spre lucruri importante”.

După învestirea în funcție, Dodon a declarat că cea dea doua vizită a sa o va efectua la Bruxelles, eveniment care ar putea servi un bun prilej pentru consolidarea relațiilor dintre Est și Vest. În felul acesta Moldova are șansa să devină nu doar o punte dintre polii geopolitici, ci ”cheia spre lucruri importante”.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0