Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sindicatele nu renunță. Săptămâna viitoare pedagogii ies la proteste

© Sputnik / Алексей Владыкин / Accesați arhiva multimediaШкола
Школа - Sputnik Moldova
Abonare
Reprezentanții sindicatelor din învățământ nu s-au lăsat convinși de asigurările Guvernului și anunță patru zile de protest.

CHIȘINĂU, 12 ian – Sputnik. Nici un pas înapoi. Sindicatele nu renunță la proteste. Consiliul General al Federației Sindicale a Educației și Științei (FSEȘ) s-a convocat în ședință joi, 12 ianuarie, unde a decis asupra desfășurării acțiunilor de protest în perioada 17-20 ianuarie. Principalele revendicări  ale protestatarilor sunt majorarea cu 50% a salariului de funcție al personalului didactic și științifico-didactic și egalarea salariului pentru categoria I de salarizare a rețelei tarifare unice cu mărimea minimului de existență, începând cu 1 ianuarie.

Alte cerințe ale sindicaliștilor țin de majorarea indemnizației unice acordate tinerilor specialiști din ramură la plasarea în câmpul muncii, reducerea normei didactice pentru tinerii specialiști la 75 la sută pentru un salariu de funcție, în primii trei ani de activitate, recalcularea anuală și necondiționată a cuantumului pensiilor pentru pensionarii încadrați în câmpul muncii și majorarea cuantumului burselor de studii cu 20 la sută începând cu 1 ianuarie.

школа - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Pentru a majora salariile, Ministerul Educației va închide mai multe școli

Deși premierul Pavel Filip a declarat, în cadrul ședinței de Guvernului din 11 ianuarie, că au fost găsite soluții la o bună parte din revendicările înaintate, sindicaliștii nu s-au lăsat convinși, menționând că acestea nu satisfac pe deplin cerințele lor.

Viceministrul Educației, Cristina Boaghi, a declarat că pentru a onora revendicările sindicatelor din învățământ prin care se solicită majorarea salariilor, va fi nevoie de închiderea mai multor școli.

În prezent, un grup de lucru din care fac parte reprezentanții Ministerelor Educației, Finanțelor, și sindicate identifică soluții la solicitările înaintate de reprezentații pedagogilor.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0