Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ședință de urgență la Guvern după ce angajații din educație au anunțat proteste

© Photo : gov.mdguvern,Pavel Filip
guvern,Pavel Filip - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul Pavel Filip a reacționat la solicitările angajaților din învățământ de a li se majora salariile cu 50 la sută.

CHIȘINĂU, 10 ian – Sputnik. Premierul Pavel Filip a dispus crearea unui grup mixt de lucru la nivel de Guvern, în care vor fi incluşi şi reprezentanţi ai sindicatelor din educație, care urmează să identifice posibile rezerve de optimizare şi de creştere a salariilor angajaților din învățământ până la nivelul minimului de existenţă.

Prim-ministrul Pavel Filip a avut, marți, o întrevedere cu reprezentanţii Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei, la care au fost discutate revendicările înaintate de acestea Guvernului, Parlamentului şi Preşedintelui. Dintre cerinţele sindicatelor din educaţie, cele mai intense discuţii a generat solicitarea de egalare a salariului pentru categoria I de salarizare cu minimul de existenţă pe ţară, începând cu 1 ianuarie 2017.

Профсоюзы - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ultimatumul sindicatelor: premierul Filip invitat la discuții

Potrivit datelor prezentate, în această categorie de salarizare intră personalul auxiliar şi non-didactic. Salariul de bază pentru categoria I de salarizare este de 1000 de lei, plus o serie de sporuri în sumă de aproximativ 700 de lei. Salariul mediu brut prognozat pentru categoriile 1-6 de salarizare în anul 2017 este de 1776 de lei,  în timp ce minimul de  existență, la data de 1 octombrie 2016, constituia 1813 lei.

Prim-ministrul a menţionat că Guvernul îşi doreşte un dialog deschis şi transparent cu sindicatele pentru a găsi soluţii viabile pentru fiecare problemă în parte, reieşind din realităţile şi posibilităţile financiare existente.

„Vrem să găsim împreună cele mai bune soluţii şi, etapă după etapă, să ajungem la nivelul de salarizare pe care ni-l dorim”, a spus Pavel Filip.

Grupul de lucru creat de premier va veni și cu propuneri de modificare a legislației pentru a asigura un sistem unic de salarizare pentru diferite categorii de angajaţi. În acelaşi timp, urmează să fie făcute şi propuneri privind posibilităţile de menţinere a cadrelor tinere în sistem şi de creştere a calităţii învăţământului. Sindicatele din învățământ au anunțat proteste pentru zilele de 17-20 ianuarie, în cazul în care Guvernul nu va majora salariile din sistem. Decizia finală cu privire la organizarea protestelor va fi luată, joi, 12 ianuarie, în cadrul ședinței Consiliului General al Federației, la care a fost invitat și premierul Pavel Filip.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0