Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pe moldoveni îi așteaptă noi amenzi și sancțiuni penale

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Abonare
Autoritățile Republicii Moldova consideră că medicii și, în general, toți lucrătorii medicali trebuie să se bucure de protecție legislativă specială.

CHIȘINĂU, 4 ian — Sputnik.Ministerul Sănătății solicită să fie redactat Codul Penal ca acesta să sancționeze dur atacurile îndreptate împotriva medicilor și altor angajați din sistemul de ocrotire a sănătății. Astfel, provocarea de leziuni corporale grave sau medii, afectarea sănătății sau uciderea unui medic vor fi considerate drept circumstanțe agravante la pronunțarea sentinței.

Капельница - Sputnik Moldova
Societate
Hipocrate trădat: în spitale medicii estorchează bani de la pacienți

Responsabilii de la Sănătate susțin că în ultimul timp a crescut considerabil numărul cazurilor de agresiune verbală și fizică îndreptate împotriva lucrătorilor medicali.

Cel mai recent caz s-a produs în data de 3 noiembrie 2016, când soțul unei paciente s-a năpustit asupra unei doctorițe de la Institutul de Oncologie din Chișinău. Poliția a anunțat că bărbatul încerca să o stranguleze pe doctoriță chiar în parcarea din preajma spitalului. Agresorul era convins că medicul i-a extirpat din greșeală un sân soției sale. După acest caz, la Parlament, Guvern și Ministerului Sănătății au venit numeroase solicitări din partea medicilor ca să li se fie asigurată securitatea și să fie pedepsiți agresorii de acest fel.

Рассвет в дельте реки Дунай - Sputnik Moldova
Accident în România: mai mulți medici din Moldova răniți, unii în stare gravă

Autorii proiectului de lege propun ca, dat fiind specificul meseriei de medic, pedeapsa pentru infracțiunile comise împotriva lucrătorilor medicali să fie mai dure decât în alte cazuri.

Astfel, infracțiunea de omor va fi pedepsită cu închisoarea pe un termen de 15 — 20 de ani sau detenție pe viață. Pentru actele de huliganism săvârșite asupra lucrătorilor medicali autorii cer aplicarea unei amenzi de la 750 la 1350 de unități convenționale sau închisoare cu un termen de cinci ani.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0