Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Parlamentarii au modificat Constituția. Procurorul general va fi numit altfel

© Sputnik / Мирослав РотарьПарламент заседание 11.03.2016
Парламент заседание 11.03.2016 - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații moldoveni au operat vineri modificări la Constituția Republicii Moldova. Acestea se referă la numirea și mandatul Procurorului General.

CHIȘINĂU, 25 nov – Sputnik. Reformarea procuraturii este una din restanțele Republicii Moldova din lista angajamentelor asumate în fața Consiliului Europei. În conformitate cu noua Lege a Procuraturii, care a intrat în vigoare la 1 august, se schimbă mecanismul de numire a Procurorului General, a declarat, vineri, în fața deputaților viceministrul Justiției, Nicolae Eșanu.

Parlamentul a adoptat vineri, în două lecturi, cu 84 de voturi din 67 necesare, modificări la Constituția Republicii Moldova care se referă la mecanismul de numire a Procurorului General. În prezent, Legea supremă prevede numirea Procurorului pe un termen de cinci ani, de către Parlament, la propunerea președintelui Parlamentului.

Potrivit noii legi a Procuraturii, Procurorul General este selectat în baza unui concurs organizat de Consiliul Superior al Procurorului și este numit în funcție de președintele țării pe un mandat de 7 ani.

Парламент заседание 11.03.2016 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Parlamentul modifică Constituția Republicii Moldova

Mandatul Procurorului General numit pe 7 ani, nu va putea fi reînnoit.

Procurorul General va putea fi demis din funcție de președintele țării, la propunerea CSP, pentru motive obiective și în cadrul unei proceduri transparente.

Eșanu a explicat majorarea termenului mandatului Procurorului General de la 5 la 7 ani prin faptul că acesta ”nu trebuie să coincidă cu mandatul Parlamentului”.

Concursul cu privire la selectarea candidatului pentru funcția de Procuror General este în plină desfășurare la Consiliul Superior al Procurorilor. Pentru această funcție concurează 6 candidați.

Este vorba despre procurorul general interimar, Eduard Harunjen, procurorii generali adjuncți, Igor Serbinov şi Iurii Garaba, procurorul municipiului Chişinău, Igor Popa, procurorul şef anticorupţie, Viorel Morari şi procurorul sectorului Ciocana, Ruslan Caşu.

La 7 decembrie, cei șase concurenți vor trebui să susțină interviul în fața membrilor CSP. Până la această dată, Harunjen, Popa, Morari, Serbinov, Garaba și Cașu au fost admiși la proba CV-urilor, testul poligraf și competența profesională.

Legea urmează să fie promulgată de președintele țării și va intra în vigoare după publicarea ei în Monitorul Oficial. 

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0