Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Femeile din Moldova, obligate să iasă la pensie cu 6 ani mai târziu

© Sputnik / Evghenii Panasencopensionar
pensionar - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul Republicii Moldova a obligat femeile din Moldova să se pensioneze cu șase ani mai târziu decât o puteau face până acum.

CHIȘINĂU, 16 dec — Sputnik. Parlamentul a aprobat în lectură finală proiectul Legii privind reformarea sistemului de pensii, care a fost anterior aprobat de Guvern, la doar câteva zile după ce a fost supus dezbaterilor publice.

Proiectul a provocat discuții aprinse în Parlament, care au început încă la ședința comisiilor de specialitate și au continuat în cadrul ședinței plenare. Proiectul a fost votat de 51 de deputați.

Principala modificare este egalarea vârstei de pensionare pentru femei și bărbați. Dacă inițial se propunea ca femeile să se pensioneze la vârsta de 62 de ani, iar bărbații la 65, atunci în varianta finală a fost aprobată vârsta standard de pensionare care constituie 63 de ani.

Пожилой мужчина на одной из улиц Нижнего Новгорода - Sputnik Moldova
Politică
Funcționarii publici din Moldova ar putea munci și după pensionare

Potrivit proiectului, începând cu 1 iulie 2017 vârsta de pensionare se va majora anual cu patru luni pentru bărbați, și cu câte șase pentru femei, până la atingerea vârstei de 63 de ani.

Femeile care vor naște și educa cinci sau mai mulți copii până la vârsta de opt ani, vor putea să se pensioneze cu trei ani mai devreme, iar persoanele angajate la munci deosebit de grele și cu un grad sporit de risc, se vor putea pensiona cu opt ani mai devreme. Noul sistem va face ca venitul obținut după anul 1999 să corespundă cu venitul care este la moment, ceea ce va duce automat la majorarea pensiei, susțin autorii.

Totodată, stagiul de cotizare la bugetul asigurărilor sociale a fost majorat la 34 de ani, astfel fiind stabilit stagiu de cotizare unic atât pentru femei cât și pentru bărbați. Și în acest caz, trecerea se va face gradual mărindu-se cu 6 luni anual, cu începere de la data de 1 iulie 2017.

Astfel, pentru bărbați stagiul de cotizare va intra în vigoare începând cu 1 iulie 2018, iar pentru femei începând cu anul 2025. Potrivit proiectului inițial, se propunea majorarea graduală a stagiului necesar de cotizare pentru femei de la 30 ani la 33 ani, iar pentru bărbați de la 33 ani la 36 ani.

Totodată, stagiul minim de cotizare pentru a beneficia de dreptul la pensie va constitui 17 ani. Cetățenii care la momentul atingerii vârstei de pensionare nu vor avea acest stagiu, vor beneficia de o indemnizație. Indexarea pensiei se va face doar cu condiția dacă creșterea anuală a prețurilor va fi mai mare de 2 la sută.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0