Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

S-a stins din viață un celebru actor din Moldova

© Sputnik / Evghenii PANASENCOBiserică
Biserică - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
În această noapte, Republica Moldova a pierdut un mare actor de teatru și film.

CHIȘINĂU, 24 dec – Sputnik. Actorul de teatru și film din Republica Moldova, Mihai Curagău, s-a stins din viață în această noapte, la vârsta de 73 de ani.

Mihai Curagău s-a născut la 15 august 1943, în satul Bălănești din raionul Nisporeni. A urmat studii de actorie de teatru și film la Institutul de Arte ”Gavriil Musicescu” din Chișinău.

După absolvirea facultății, a fost angajat ca actor la Teatrul muzical-dramatic ”A.S. Pușkin” astăzi Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău unde joacă, îndeosebi, roluri de comedie.

Народный артист СССР Михай Волонтир - Sputnik Moldova
Republica Moldova
A decedat actorul Mihai Volontir

Printre rolurile interpretate pe scena acestui teatru, pot fi numite: Moș Bodrângă din ”Amintiri” de Valeriu Cupcea, după Ion Creangă, Toader din ”Președintele” de Dumitru Matcovschi, Verde-împărat din ”Buzduganul fermecat” de L. Deleanu, Balzaminov din ”Cine caută găsește” de A. Ostrovski, Kalosin și altele.

În anul 1993 se transferă ca actor la Teatrul ”Satiricus” din Chișinău. 

A debutat ca actor de film în anul 1967 la studioul cinematografic ”Moldova-Film” în filmul lui Gheorghe Vodă ”Se caută un paznic”, interpretând rolul lui Michiduță. A colaborat ulterior și cu alți regizori de prestigiu din Republica Moldova: Emil Loteanu, Vasile Pascaru și Tudor Tătaru. Unul dintre rolurile cele mai cunoscute este Ion din filmul ”Polobocul”.

În noiembrie 2003, a fost tipărită cartea ”Argint viu pe scândura scenei”, dedicată actorului de teatru și film Mihail Curagău, autorii articolelor fiind critici, regizori, teatrologi, filmologi și colegi de bresla. În carte sunt numeroase imagini din spectacole si filme, cât și fotografii din albumul familiei.

Mihai Curagău a primit Premiul pentru cel mai bun rol masculin de planul II Mache Răzăchescu din ”D'ale carnavalului” de I.L.Caragiale în cadrul Galei Premiilor UNITEM 2004. De asemenea, i s-a decernat și titlul de Artist al poporului.


Fluxul de știri
0