Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

A decedat actorul Mihai Volontir

© Sputnik / Владимир Родионов / Accesați arhiva multimediaНародный артист СССР Михай Волонтир
Народный артист СССР Михай Волонтир - Sputnik Moldova
Abonare
Mihai Volontir a murit la vârsta de 81 de ani.

CHIŞINĂU, 15 sept – Sputnik. Renumitul actor Mihai Volontir s-a stins din viaţă în această noapte, după o boală grea. Informaţia a fost confirmată pentru Sputnik de soţia marelui actor, Eufrosinia Dobândă-Volontir.

Mihai Volntir a decedat la Spitalul Clinic Republican din Chişinău, unde a fost transferat în luna iulie după ce a suferit un atac de cord.  

Starea actorului era gravă, dar stabilă. În ultimele luni de viaţă, potrivit medicilor, s-au acutizat  mai multe maladii cronice.

În martie, Mihai Volontir a împlinit 81 de ani. În ultima perioadă el a suportat câteva operații. Chiar dacă nu s-a simțit prea bine, actorul a continuat să lucreze la Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Bălți.

Mihai Volontir s-a născut în satul Glinjeni, raionul Șoldănești. A absolvit școala pedagogică din Orhei. Începând cu anul 1957, face parte din trupa Teatrului Muzical-Dramatic (în prezent Teatrul Național) din Bălți. Pe scena acestui teatru a evoluat în peste 120 de roluri principale.

A debutat în 1967 în cinematografie, în comedia ecranizată „Chirița în Iași” după piesa lui V. Alecsandri. Cele mai cunoscute filme în care s-a produs sunt „Dimitrie Cantemir”, serialele „Țiganul” și „Întoarcerea lui Budulai”.

Mihai Volontir are în palmares titlurile de Artist al Poporului din RSSM, Artist al Poporului din URSS, laureat al Premiului de Stat al RSSM, Premiului de Stat al RSFSR „Frații Vasiliev”, cavaler al Ordinului Republicii Moldova ș. a. A fost desemnat ca cel mai bun actor al secolului XX în cinematografia moldovenească (versiunea Academiei de Științe a Moldovei).

A fost membru al Uniunii Cinematografiștilor din URSS, deputat în Sovietul Suprem al RSSM de legislatura a XII.

 

 

Fluxul de știri
0