Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Impozitul pe lux: 25 decembrie ultima zi de achitare a acestuia

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Abonare
Autorităţile statului au decis că, în primul an, impozitul pe lux va fi aplicat doar în municipiile Chişinău şi Bălţi.

CHIȘINĂU, 24 dec – Sputnik. anul fiscal 2016 a avut o premieră – introducerea unui nou impozit pentru persoanele fizice și anume cel pe avere, care mai este numit și impozitul pe lux. Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, în acest an, noul impozit va fi achitat de 3 322 de persoane, iar 98 la sută dintre contribuabilii pasibili de a achita acest impozit sunt din municipiul Chişinău.

Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În Moldova se introduce un impozit suplimentar

Autorităţile statului au decis că, în primul an, impozitul pe lux va fi aplicat doar în municipiile Chişinău şi Bălţi.

La 25 decembrie, expiră termenul de achitare a impozitului pe avere.  

Noul impozit va fi achitat de persoanele care au în proprietate imobile ce au o valoare estimată totală constituie 1,5 milioane şi mai mult şi o suprafaţa totală de 120 metri pătraţi şi mai mult. Cota impozitului reprezintă 0,8% din baza impozabilă. Potrivit calculelor, impozitul pe avere la o casă evaluată de cadastru la 1,5 milioane de lei va ajunge până la 12 mii de lei.

Potrivit calculelor Ministerului Finanțelor, impactul acestei măsuri asupra bugetului public național va fi de plus 50 de milioane de lei.

Impozitul pe avere reprezintă impozitul aplicat asupra averii contribuabilului sub formă de bunuri imobiliare cu destinaţie locativă, inclusiv căsuţele de vacanţă. Excepţie fac doar terenurile.

Fluxul de știri
0