Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ajunul Crăciunului pe stil nou. Ce tradiții trebuie să respecți

© Photo : zillow.comCasa lui Moș Crăciun de la Polul Nord
Casa lui Moș Crăciun de la Polul Nord - Sputnik Moldova
Abonare
În Moldova, oficial, Crăciunul se marchează și la 25 decembrie și la 7 ianuarie, potrivit Legii cu privire la zilele comemorative și zilele de sărbătoare.

CHIȘINĂU, 24 dec – Sputnik. Majoritatea țărilor lumii sărbătoresc pe data de 25 decembrie Crăciunul sau Nașterea Domnului. Creștiștinii care se țin de calendarul Iulian sărbătoresc această zi la 7 ianuarie.

În Moldova, oficial, se marchează această zi și la 25 decembrie și la 7 ianuarie, potrivit Legii cu privire la zilele comemorative și zilele de sărbătoare. Cele mai multe localități care țin această sărbătoare pe stil nou sunt din sudul și nordul republicii. 

Pentru cei care marchează această sărbătoare pe stil nou, astăzi este Ajunul Crăciunului. Se spune că pentru a avea noroc, în anul ce bate la uşă, nu trebuie să mănânci nimic în ajun de Crăciun.

Лесные красавицы уже давно стали частью городского пейзажа перед Новым годом - Sputnik Moldova
Societate
Alegem corect bradul de Crăciun

În ziua de Ajun nu sunt permise supărarea, certurile şi loviturile. Deşi majoritatea oamenilor împodoesc bradul de Crăciun când le permite timpul, acesta se împodobeşte de fapt în seara de Ajun, pe 24 decembrie.

Conform unei superstiţii, în ziua de Ajun nu este permis consumul de rachiu. Se spune că cel care bea rachiu pe 24 decembrie, va fi batjocorit de diavol. Cei care cresc albine nu trebuie să dea nimic din casă în ziua ajunului Crăciunului.

Un obicei popular este aducerea unei crenguţe de vâsc în casă. Aceasta este aducătoare de noroc, belşug şi alungă certurile şi ghinionul.

O tradiţie presupune împodobirea bradului de Crăciun cu un săculeţ mic, umplut cu boabe de fasole albă. Acestea simbolizează puritatea sufletului. Casa nu trebuie măturată în ziua de Ajun, căci aşa se alungă tot norocul.


Fluxul de știri
0