Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Fenomenul Dodon, explicat de un politolog

© Sputnik / Miroslav RotariКорнелиу Чуря
Корнелиу Чуря - Sputnik Moldova
Abonare
În opinia experților, tinerețea, tovarășii cu experiență și backgroundul de tehnocrat l-au ajutat pe Igor Dodon să devină președinte la patruzeci și unu de ani.

CHIȘINĂU, 23 dec – Sputnik, Daria Cernega. Igor Dodon, președintele ales al Republicii Moldova, este astăzi pe val. Are succes ca politician și consider că acest trend va continua, a declarat pentru Sputnik politologul Corneliu Ciurea.

Totodată, expertul menționează că, în afară de o așa-zisă baftă, în Partidul Socialiștilor există o coeziune între tinerețe și experiență, fapt ce a contribuit la ascensiunea lui Dodon.

„Dodon este un politician care percepe exact momentele ideologice. El pune sarcini concrete în fața partidului său. În același timp, este un tehnocrat, a fost ministru al Economiei. Astfel, Dodon este și lucrător de partid, dar și ministerial, iar asta constituie avantajul său”, a spus Ciurea.

Избранный президент Молдовы Игорь Додон и посол России Фарит Мухаметшин - Sputnik Moldova
Politică
Dodon: vom restabili parteneriatul strategic cu Rusia
 

Potrivit acestuia, în prima perioadă de aflare la președinție Dodon va trebui să treacă prin faza de adaptare ce ține de politica externă și reglementarea conflictului transnistrean. În special, pot apărea probleme legate de securitatea de stat. Iar în aceste situații, în opinia expertului, Dodon va trebui să se abată de la linia partidului.

Ciurea consideră că în unele cazuri doleanțele președintelui Dodon sunt în dezacord cu posibilitățile. Atacul asupra unioniștilor va continua, dar selectiv. Este contraproductivi să speri astăzi că-i înlături pe unioniști. Ei există pe arena politică a țării și au devenit un fel de atribut al vieții noastre. Pe lângă aceasta, expertul a menționat că șeful statului nu dispune de pârghii pentru a bloca deschiderea sediului NATO la Chișinău sau pentru a demite Guvernul.

Politologul presupune că în viitor Dodon ar putea să nu promulge anumite legi importante pentru majoritatea parlamentară, și atunci va avea loc un fel de târg, fiind pusă în aplicare pârghia necesară.

„Între reprezentanții coaliției de guvernare și președintele statului va fi un război al declarațiilor. Însă cred că, treptat, această luptă va pierde din intensitate și va intra în limitele bunei cuviințe și respectului reciproc”, a specificat interlocutorul.

Conform prognozei politologului, este previzibil că Dodon va continua să critice îndeplinirea obligațiilor stipulate în Acordul de Asociere cu UE. Ciurea consideră că în unele cazuri această critică va fi justificată, deoarece într-adevăr succesul îndeplinirii este variabil. Totodată, expertul afirmă că președintele Dodon va rămâne fidel vectorului prorus. În cazul în care ar renunța la el, cariera politică a socialistului s-ar nărui.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

 

Fluxul de știri
0