Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cea care a dirijat jaful Muzeului din Verona este ucraineancă şi nu moldoveancă

© Sputnik / Александр Вильф / Accesați arhiva multimediaLa veduta su Verona
La veduta su Verona - Sputnik Moldova
Abonare
Presa din Italia a făcut publice numele moldovenilor care au participat la furtul picturilor din Muzeul din Verona, printre ei şi o ucraineancă.

CHIŞINĂU, 21 mar – Sputnik. Svetlana Tkaciuk, unul din capii care a dirijat furtul celor 17 picturi din Muzeul Castelvecchio din Verona, Italia, nu este moldoveancă, ci ucraineancă, potrivit Larena.it.

Tkaciuk, care este concubina fratelui gardianului de la muzeu, a fost reţinută şi se va afla în arest la domiciliu. Instanţa din Verona a decis să-i aplice acesteia arestul la domiciliu pentru că are un copil de doi ani.

Jaful a avut loc în luna noiembrie a anului trecut. Potrivit procurorilor italieni, la furt au participat 10 moldoveni şi trei italieni. Inspectoratul Naţional de Investigaţii din Moldova a anunţat joia trecută că trei moldoveni au fost reţinuţi pe teritoriul ţării. Alţi şase moldoveni şi doi italieni care fac parte din grupare au fost arestaţi de procurorii din Verona. 

Города Мира. Верона - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Detalii despre moldovenii care au participat la furtul din muzeul italian

Presa de la Roma a făcut publice numele moldovenilor reţinuţi în Italia. Este vorba despre Cornel Vasiliţă, Victor Potângă, Vasile Cheptene şi Denis Damaschin. În raportul procurorilor prezentat în faţa judecătorilor mai apar două nume de moldoveni – Vasile Mihailov şi Anatolie B. – suspectaţi de complicitate la acest furt.

Unul din ei, Cornel Vasiliţă, a fost eliberat de procurori din lipsă de „probe serioase”.

Victor Potângă a avut misiunea de a transporta picturile furate din Verona la Brescia cu o furgonetă Renault Traffic. Ajuns la Brescia, Potângă îl contactează pe Mihailov şi îl anunţă despre transfer. Cu Mihailov va lua legătura şi Vasile Cheptene cu care discută despre tablourile furate, plecarea în Moldova, problemele pe care le are cu crima organizată şi despre faptul că picturile au ajuns la Odessa.

Denis Damaschin apare în dosarul procurorilor ca „paznicul tablourilor furate” şi cel care a avut grijă să transporte picturile în străinătate.

Cei trei moldoveni reţinuţi în Moldova pentru jaful de la Muzeul Castelvecchio din Verona, Italia, au primit câte 30 de zile de arest preventiv în izolator. Decizia a fost luată la 17 martie de magistraţii de la Judecătoria sectorului Centru, la solicitarea procurorilor. Aceştia au vârste cuprinse între 25 și 35 de ani. Ei au mai fost condamnaţi anterior pentru diverse infracţiuni.

Jefuitorii au sustras din muzeu 17 picturi de valoare, printre care capodoperele lui Peter Paul Rubens, Pisanello, Mantegna, Jacopo Bellini, Giovanni Francesco Caroto, Hans de Jode și Giovanni Benini.

Valoarea picturilor furate se ridică la 20 milioane de euro.

Fluxul de știri
0