Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Vlad Filat, fără mandat de deputat

© Sputnik / Мирослав РотарьВлад Филат
Влад Филат - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Parlamentul Republicii Moldova a examinat proiectul hotărârii prin care s-a constatat că deputatul Vladimir Filat a fost reținut, arestat și condamnat, fapt pentru care este exclus din lista deputaților moldoveni.

CHIȘINĂU, 15 dec — Sputnik. Parlamentul Republicii Moldova a examinat joi proiectul hotărârii prin care Vlad Filat este lipsit de mandatul de deputat. Deputații au luat act de demersul înaintat de procurorul general-interimar prin care Parlamentul este informat despre rezultatele examinării cauzei penale pentru care a fost ridicată imunitatea parlamentară a lui Vladimir Filat.

”Se constată încetarea de drept a mandatului de deputat a domnului Vladimir Filat”, se arată în proiectul de hotărâre.

В настоящее время Филат содержится под предварительным арестом в Кишиневе, в пенитенциаре № 13. - Sputnik Moldova
Politică
De ce Vlad Filat nu va mai fi deputat

Anterior, la 22 noiembrie curent, procurorul general interimar Eduard Harunjen, a venit cu un demers prin care a anunțat deputații despre „rezultatele examinării cauzei pentru care a fost ridicată imunitatea parlamentară a deputatului în Parlament Filat Vladimir".

Potrivit unei hotărâri din 20 ianuarie 2015 a Curții Constituționale, pe care o citează deputatul Raisa Apolschi, „în cazul condamnării deputatului pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie şi/sau condamnării la închisoare (privaţiune de libertate) prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, inclusiv ale unui stat străin, mandatul acestuia nu poate fi ridicat, ci încetează de drept".

Vlad Filat a fost fondatorul și președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova și Prim-ministru al Republicii Moldova. Acesta a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru trafic de influență și fapte de corupție. Instanța de judecată a dispus confiscarea mai multor bunuri din averea acestuia.

De menționat că procurorii au insistat ca Vlad Fiat să fie condamnat la 19 ani de închisoare.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0